22:28 27 Octombrie 2020
În direct
  • EUR20.13
  • USD17.03
  • RUB0.22
  • RON4.13
  • UAH0.60
Economie
Sa primesc un link scurt
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (114)
623 0 0

„Gazprom” și-a respectat promisiunea de a reduce cu 45-50 de dolari prețul pentru o mie de metri cubi de gaze livrate către „Moldovagaz” din 1 ianuarie 2020.

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Prețul gazelor rusești furnizate în prezent Republicii Moldova de către concernul „Gazprom” este de 173 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mic cu aproximativ 50 de dolari decât în 2019. Precizarea a fost făcută de președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

Prețul mediu al gazelor livrate de „Gazprom” a fost în 2019 de 223 de dolari pentru o mie de metri cubi, în unele intervale costul comustibilului ridicându-se și la 235 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi.

Astfel, rezultă că „Gazprom” și-a respectat promisiunea de a reduce cu 45-50 de dolari prețul pentru o mie de metri cubi de gaze livrate către „Moldovagaz” din 1 ianuarie 2020. 

Oficialii de la „Moldovagaz” și „Gazprom” vorbeau și despre o nouă scădere a prețului, cu aproximative 20 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, din 1 aprilie 2020.

Vadim Ceban a mai declarat că „Moldovagaz” nu va solicita la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor pentru consumatorii finali.

Președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz” a subliniat că, în premieră, la acest început de an, Republica Moldova are o nouă rută de aprovizionare cu gaze naturale - conducta Turkish Stream (TurkStream). ”Este un fapt pe care l-am așteptat mult timp și care ne sporește securitatea energetică”, a subliniat președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”.

Întreprinderea „Moldovagaz” se află în proces de reorganizare acum, dar funcționează în regim normal și a intrat în 2020 fără datorii față de „Gazprom”, a declarant Vadim Ceban în studioul Sputnik Moldova.

Concernul rus „Gazprom” deține 50% dintre acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova – 35,33%, iar administrația de la Tiraspol – 13,44%, 1,23% aparțin unor acționari mici.

Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (114)

Tematic

Cine este Vadim Ceban - cel care va prelua șefia SA „Moldovagaz”: Date biografice
Exclusiv: Vadim Ceban comentează perchezițiile de la întreprinderile „Moldovagaz” – Video
Oficial: Putem primi gaze în regim revers
Tagurile:
Moldovagaz, Gazprom, Gaze ruseşti, gaze, preț

Știrile Zilei