16:19 28 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.45
  • USD17.77
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.72
Economie
Sa primesc un link scurt
48410

Moldova ar putea avea în curând un hub agroindustrial. Discuțiile privind construcția unui astfel de complex au avut loc astăzi între premierul Ion Chicu și președintele Băncii Euroasiatice de Dezvoltare, Andrei Belianinov.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Primul hub agroindustrial din Republica Moldova ar putea fi deschis în viitorul apropiat. Acesta va oferi o serie largă de servicii fermierilor, dar și exportatorilor de produse agricole. Printre acestea se numără achiziția, procesare, păstrarea în frigidere, dar și asigurarea unui dialog cu potențialii cumpărători. Mai mult, fermierii vor putea primi și finanțări pentru cultivarea anumitor culturi agricole.

Despre acest proiect inovativ pentru agricultura moldovenească au discutat prim-ministrul Ion Chicu și președintele Băncii Euroasiatice de Dezvoltare, Andrei Belianinov. Costul proiectului se ridică la 50 milioane de dolari, iar termenul de construcție a hubului este estimat la 18 luni. Și termenul de executare a lucrărilor și punere în funcțiune va fi de cel mult 18 luni. Oficialii au vorbit și despre atragerea investițiilor în domeniul feroviar, energetic și IT.

Banca Euroasiatică de Dezvoltare a fost creată în 2006 de Federația Rusă și Kazahstan. În prezent BED are șase state asociate: Federația Rusă, Kazahstan, Armenia, Belarus, Kîrghîzstan și Tadjikistan. Portofoliul de credite a atins anul trecut 4,7 miliarde de dolari, iar profitul în a fost de aproximativ 200 de milioane de dolari în 2019.

Tematic

Important pentru producători: Ce se întâmplă cu TVA-ul în agricultură în 2020
Tagurile:
Hub, dezvoltare, Ion Chicu, agricultura


Știrile Zilei