11:06 13 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.32
  • USD17.90
  • RUB0.23
  • RON4.33
  • UAH0.64
Economie
Sa primesc un link scurt
213 0 0

Fiscul este în continuare cu ochii pe persoanele care dau imobile în chirie, fiind întreprinse acțiunile de verificare și conformare a acestora.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Serviciului Fiscal de Stat întreprinde în continuare eforturi pentru ca persoanelor fizice și juridice ce oferă în chirie bunuri imobile să activeze într-un cadru legal. Scopul acestor acțiuni este asigurarea unui nivel înalt de conformare fiscală în acest domeniu.

Potrivit SFS, pe parcursul lunii ianuarie 2020 au fost înregistrate 1577 de contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. În urma înregistrării acestor contracte, în perioada respectivă la buget au fost încasate venituri în sumă de 2,5 milioane lei, depășind veniturile încasate în perioada similară a anului precedent cu 0,7 milioane lei, ceea ce înseamnă o creștere de 38,4 %.

Tot în prima lună a anului 2020, Fiscul a continuat măsurile verificare a persoanelor fizice care dau în chirie bunuri imobile. În urma acestor acțiuni au fost identificate 523 de persoane fizice care dau bunuri imobile în chirie fără a fi înregistrate conform legislației.

De asemenea, 55 de persoane fizice care dau în locațiune bunuri imobile au fost verificate de inspectorii SFS, fiind calculate suplimentar la buget: plăți de bază – 27,1 mii lei, penalități – 1,2 mii lei și amenzi – 10,1 mii lei.

În context, Serviciul Fiscal de Stat le recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației fiscale și să achite, așa cum se cuvine, impozitul în mărime de 7% din veniturile obținute.

De menționat că cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sunt obligați să înregistreze contractele de locațiune, în termen de trei zile de la data încheierii, la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat în raza căreia își au domiciliul de bază. În caz contrar, aceștia riscă amenzi și sancțiuni.

Tematic

Politica fiscală în 2021: Propunerile enunțate de Ministerul Finanțelor
Fiscul va zdruncina piața florilor: Surpriză de „ziua îndrăgostiților”
Tagurile:
imobile, chirie, milioane, încasări, Fisc

Știrile Zilei