13:37 29 Mai 2020
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.63
  • RUB0.25
  • RON4.01
  • UAH0.66
Economie
Sa primesc un link scurt
Coronavirusul, știri de ultima oră (733)
181 0 0

Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță despre acțiunile care trebuie întreprinse de bănci pentru a diminua impactul crizei cauzat de epidemia de coronavirus.

CHIȘINĂU, 6 apr - Sputnik. Banca Națională a Moldovei recomandă băncilor licențiate să se abțină de la distribuirea dividendelor către acționari și alte forme de distribuire a capitalului, cel puțin până la 30 septembrie 2020. Recomandarea a fost aprobată de Comitetul Executiv al BNM în cadrul unei ședințe extraordinare.

”Decizia vine în contextul atenuării efectelor cauzate de pandemia COVID-19 pentru a menține băncile suficient de bine capitalizate și stabile”, precizează BNM printr-un comunicat.

De asemena, BNM a decis să permită băncilor să utilizeze temporar (până la o dată ce va fi comunicată ulterior) amortizorul de conservare a capitalului constituit anterior. Capitalul conservat poate fi utilizat pentru a absorbi eventualele înrăutățiri a calității portofoliului de credit și a sprijini finanțarea mediului de afaceri și a populației.

În acest context, băncile sunt încurajate să continue să promoveze politici adecvate privind recunoașterea și acoperirea expunerilor neperformante și să efectueze o planificare solidă a capitalurilor și a lichidităților, precum și o gestiune robustă a riscurilor.

Potrivit BNM, aceste măsuri sunt în concordanță cu bunele practici internaționale și sunt similare deciziilor promovate în ultima perioadă de majoritatea băncilor centrale din Uniunea Europeană și din regiune.

Începând cu 17 martie curent, odată cu instituirea stării de urgență în țară, Banca Națională a adoptat un șir de măsuri menite să atenueze impactul generate de epidemia de coronavirus asupra sectorului bancar, populației și mediului de afaceri.

Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (733)

Tematic

Banca Națională a Moldovei a comentat reținerile și perchezițiile din sediul său
Banca Națională a Moldovei: Anunț important pentru cei care au credite contractate
Tagurile:
Epidemie, decizie, BNM


Știrile Zilei