17:59 07 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.31
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64
Economie
Sa primesc un link scurt
113 0 0

Igor Dodon a spus dacă va discuta în cadrul vizitei sale la Moscova posibilitatea reducerii prețului la gazele importate din Rusia.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Fiind invitat la emisiunea ”Contrapunct” de la Sputnik Moldova, președintele Igor Dodon a fost întrebat dacă va discuta în cadrul vizitei sale la Moscova posibilitatea reducerii prețului la gazele naturale.

Șeful statului a amintit că există un acord în vigoare semnat între ”Moldovagaz” și ”Gazprom”, iar specialiștii urmează să se pronunțe în privința acestuia.

”Ceea ce se propune este sau anularea acestui acord, sau renegocierea. Dar conform acestui acord, în perioada rece a anului, prețul conform contractului actual va fi în jur de 100 de dolari pentru mia de metri cubi. Adică, în perioada rece a anului, când consumul este cel mai mare, noi avem un preț foarte convenabil”, a explicat Dodon.

Moscova
© Sputnik / Григорий Сысоев
Potrivit președintelui, acum specialiștii ar trebui să se pronunțe ce este mai convenabil: ”să fie anulat acest contract pentru a cumpăra în vară, când consumul este mic, gaze cu 120 de dolari, față de 156 cât este acum, cu riscul ca în toamnă să plătim iarăși 150-160 de dolari, sau să mergem cu acest contract care ne garantează un preț foarte bun în perioada rece a anului și care ne va permite să micșorăm tariful la gaz pentru consumatorul final”.

Potrivit lui Igor Dodon, specialiștii spun că cel mai bine ar fi să mergem pe actualul contract pentru că anularea respectivului acord ne va crea probleme în perioada rece a anului, când vor fi alte prețuri.

Președintele a mai spus că va discuta problema cu specialiștii de la ”Moldovagaz” și de la Ministerul Economiei pentru a lua o decizie definitivă în această chestiune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Surpriză: Criza gazelor urmează crizei petrolului - Ce va fi de acum înainte
Tagurile:
preț, Dodon


Știrile Zilei