20:10 06 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.26
  • RUB0.24
  • RON4.01
  • UAH0.64
Economie
Sa primesc un link scurt
55 0 0

Premierul Ion Chicu a anunțat că Republica Moldova a îndeplinit condițiile înaintate de Uniunea Europeană pentru a beneficia de asistența macrofinanciară.

CHIȘINĂU, 12 iun. - Sputnik. Premierul Ion Chicu a apreciat faptul că ieri Parlamentul a adoptat Legea cu privire la activitatea organizațiilor necomerciale - o condiție impusă de UE pentru Moldova ca să poată beneficia de cea de-a doua tranșă de 100 de mii de euro din asistența macrofinanciară. Prim-ministrul le-a mulțumit deputaților care au dat dovadă de responsbailitate. 

„Sunt sigur că după discuțiile de ieri din Parlament și aprobarea acestei legi, Republica Moldova și-a îndeplinit toate angajamentele care au fost înaintate repetat de către Uniunea Europeană. Contăm pe suportul acestui partener. Pentru cea de-a 2-a tranșă a asistenței macrofinanciare termenul expiră în iulie, sper că Moldova va beneficia de acești bani. Noi am ratat 4 miliarde de lei dintr-un credit suveran angajat cu altă țară. Contăm și pe celălalt suport anunțat și promis de UE. Sperăm că va veni în Moldova, suntem siguri”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Adoptarea Legii cu privire la organizațiile necomerciale a fost una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE. Proiectul de lege a fost supus dezbaterilor în ședința de ieri a Parlamentului și a fost votat în lectura doua cu 95 de voturi. 

Inițiativa cu privire la organizațiile necomerciale a fost votată în prima lectură de Parlament încă în mai 2018, însă prima redacție a generat scandal. 

Anterior șeful statului a declarat că nu va promulga această inițiativă, pentru că în aceste condiții ONG-urile vor primi finanțare de peste hotare și s-ar putea implica în politică. Mai mult, a spus că acordul coaliției se va destrăma dacă PDM va vota acest proiect. 

Ulterior, s-a găsit un consens prin modificarea unor articole care ar permite minimizarea riscurilor de implicare a forțelor externe în politica internă a Republicii Moldova. 

Noua legea prevede că organizația necomercială poate să își exprime opinia în ceea ce priveşte programele partidelor politice și ale organizațiilor social-politice, precum și ale concurenții electorali și programelor acestora. ONG-urile nu pot însă susține financiar și nu pot presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Chicu anunță reluarea tuturor activităților economice în Moldova - iată de când
Mită pentru răsturnarea puterii: Când cade Guvernul Chicu - mai trebuie doar un vot
Tagurile:
UE, finanțe, GUVERN


Știrile Zilei