18:35 08 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.32
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64
Economie
Sa primesc un link scurt
27210

În luna mai, inflația a scăzut semnificativ, iar în viitor, prețurile la fructe și legume ar trebui să scadă. Cu toate acestea, situația nu este chiar atât de simplă - este important ca Moldova să aibă și exporturi agricole.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik, Iulia Lipovaia. Vara, în Republica Moldova se preconizează o scădere semnificativă a prețurilor la fructe și legume. Acest lucru l-a declarat economistul Veaceslav Ioniță pentru reporterul Sputnik Moldova.

Așa cum a precizat Ioniță, de obicei, prețurile la produsele alimentare scad în perioada de vară și același lucru se va întâmpla și în viitorul apropiat.

Asupra acestui fapt indică și o altă premisă: leul moldovenesc s-a consolidat semnificativ în raport cu alte monede regionale - hrivna ucraineană și lira turcească.

”De ce aceste două monede sunt importante: sunt două țări în care obținem cele mai mari importuri de produse alimentare și alte produse agricole”, a explicat expertul.

Ioniță este convins că, datorită întăririi leului moldovenesc, va exista o presiune pe piața valutară.

”În plus, actuala criză nu permite creșterea prețurilor. Dacă anul trecut a existat o creștere" anormală "a prețurilor la produsele alimentare, cu peste 12%, atunci anul acesta, mai ales până la sfârșitul verii, prețurile vor scădea semnificativ", a declarat Ioniță.

Prețul depind de exporturi

Un alt economist, Galina Șelari, consideră că prețurile vor fi, de asemenea, scăzute, cu toate acestea, scăderea accentuată a acestora, ca și în anii precedenți, nu se va întâmpla.

”Este dificil să facem vreo prognoză. Sfârșitul lunii iunie și mijlocul lunii iulie este perioada în care măsurile restrictive instituite în legătură cu pandemia vor fi ridicate. Totul va depinde dacă se va deschide piața externă pentru produsele moldovenești”, a spus Șelari.

Potrivit interlocutorului, putem spune deja că prețurile la unele pomușoare sunt mai mari decât sunt de obicei în această perioadă.

"Spre exemplu, prețul căpșunilor în Chișinău sunt destul de ridicate pentru mijlocul lunii iunie, de obicei erau mai ieftine. În același timp, pomușoarele moldovenești sunt exportate activ, în principal pe piața rusească", a spus Șelari.

Ea consideră că atunci când situația privind exporturilor va deveni clară (care vor fi cerințele pentru produsele moldovenești, dacă acestea corespund standardelor), atunci va fi clar ce prețuri vor fi stabilite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Câte companii moldovenești pot exporta acum fructe și legume în Federația Rusă
Tagurile:
legume, fructe


Știrile Zilei