15:44 26 Septembrie 2020
În direct
  • EUR19.53
  • USD16.77
  • RUB0.22
  • RON4.01
  • UAH0.59
Economie
Sa primesc un link scurt
6010

Negocierile cu Federația Rusă vor fi reluate în vederea acordării împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 31 iul - Sputnik. Guvernul a votat în ședința de astăzi reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse. 

Conducător al delegației de negociatori a fost numit viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța. Acesta a fost împuternicit și cu semnarea documentelor relevante negocierilor în cauză şi pentru parafarea textului acordului.

”La data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. În legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar. Pentru realizarea negocierilor se propune să fie incluși în delegația oficială pentru negocierea împrumutului reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene”, a precizat Serghei Pușcuța. 

Anterior, președintele țării, Igor Dodon, a precizat că împrumutul în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Rusă este foarte important pentru Republica Moldova, iar negocierile s-ar putea încheia până la sfârșitul lunii august.

Aminti că în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Potrivit acordului, Rusia urma să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei. Acum, acordul urmează să fie renegociat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

De ce Rusia efectuează manevre militare în cinci regiuni din Caucaz
Tagurile:
Federația Rusă, negocieri

Știrile Zilei