15:27 19 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Economie
Sa primesc un link scurt
43 0 0

Anul 2020 a fost unul plin de provocări pentru Republica Moldova. Un raport al expertului Veaceslav Ioniță arată că atât exporturile, cât și importurile au scăzut.

CHIȘINĂU, 1 iunie – Sputnik. Exporturile Moldovenești au înregistrat o scădere semnificativă de aproape 296 de milioane de dolari sau 11% în comparație cu anul 2019, când a fost atinsă maxima istorică a exporturilor moldovenești. Se întâmplă pentru a patra oară de la independență încoace. Expertul economic Veaceslav Ioniță a realizat un raport la acest subiect, în care menționează că reducerea exporturilor de fiecare dată a fost determinată de criza economică, însă în 2020 factorul de bază a fost pandemia de COVID-19, seceta și reducerea fără precedent a producției agricole globale.

Exporturile Republicii Moldova
© Photo : VEACESLAV IONIȚĂ
Exporturile Republicii Moldova

Principalele ramuri ale economiei moldovenești în care s-a resimțit diminuarea exporturilor a fost cerealele și semințe – cu 157 de milioane de dolari, automotive – cu 100 de milioane de dolari, produsele farmaceutice – cu 41 de milioane de dolari, îmbrăcăminte – cu 33 de milioane de dolari, tutun – cu 13,8 milioane de dolari.

În același timp, Veaceslav Ioniță precizează că în condițiile unui an de criză, totuși, Moldova a reușit în anumite ramuri să înregistreze creșteri ale exporturilor, în special la uleiuri, care s-au majorat cu 33,6 milioane de dolari și au fost cu 60% mai mari decât în 2019, ajungând la 98 de milioane de dolari de la 61 de milioane de dolari. Urmează utilajele aeronautice – 15,6 milioane de dolari, fructele și nucile – 14,5 milioane de dolari, vehiculele terestre – 6,6 milioane de dolari și reziduurile alimentare – 6,4 milioane de dolari.

 

Produsele care au influențat exporturile în 2020
© Photo : VEACESLAV IONIȚĂ
Produsele care au influențat exporturile în 2020

De asemenea, au fost afectate și importurile, cu circa 426 de milioane de dolari. Economistul a explicat și această situație.

"Anul trecut, Republica Moldova a plătit pentru importul de resursele energetice 590 de milioane de dolari, minimum din ultimii 15 ani și a făcut o economie de 330 de milioane de dolari comparativ cu 2019. În 2020, într-o perioadă de criză, consumul de resurse energetice a înregistrat cea mai mare scădere din istoria produselor petroliere. Petrolul a ajuns la prețul minimum din ultimii 25 de ani. Scăderea prețului la petrol a dus la ieftinirea gazului, energiei electrice, a petrolului, s-au ieftinit prețurile de import, însă reglementarea proastă a dus la ceea că în Republica Moldova prețurile au rămas relativ ridicate, iar cetățenii nu s-au bucurat pe deplin ieftinire", precizează Veaceslav Ioniță.

Expertul economic mai spune că majoritatea moldovenilor se odihnesc peste hotare și cheltuie anual circa 500 de milioane de dolar, însă din cauza pandemiei de COVID-19, anul trecut au fost nevoiți să stea acasă și acești 500 de milioane și 330 de milioane de dolari de la ieftinirea resurselor energetice a dus la aceea că, anul trecut, Republica Moldova a economisit cel puțin 830 de milioane de dolari, bani care au rămas pe piața valutară și au provocat un exces de valută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe are un nou președinte
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului
Tagurile:
economie, raport

Știrile Zilei