05:55 23 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.37
  • USD17.97
  • RUB0.25
  • RON4.34
  • UAH0.66
Economie
Sa primesc un link scurt
80 0 0

În anul acesta cireșele moldovenești cu maturare medie vor fi scoase pe piață cu o întârziere de 7-10 zile față de anii precedenți. De vină este timpul răcoros și ploile frecvente care s-au abătut asupra țării noastre în ultima perioadă.

CHIȘINĂU, 2 iun - Sputnik. Șefii întreprinderilor horticole afirmă că înrăutățirea condițiilor meteorologice va afecta în mod evident începutul vânzărilor în masă de cireșe. În mod obișnuit, cireșele cu maturare medie sunt scoase pe piață deja în primele zile ale lunii iunie. Dar în2021 acest lucru se va întâmpla cu cel puțin o lună mai târziu.

Nu e vorbă că cireșele cu maturare timpurie (cărora li se mai spune cireșe timpurii sau cireșele de mai) au fost scoase pe piață aproape două săptămâni în urmă, dar, așa cum remarcă operatorii pieței de fructe și legume, în cantități extrem de mici și la prețuri astronomice. EastFruit a raportat că prima cireașă din comerțul cu amănuntul a fost oferită la prețul echivalent cu cel al „trei până la patru kilograme de carne” - până la 300 lei/kg (16,9 dolari/kg) și chiar mai mult. Câțiva furnizori angro care au riscat să importe cireșe grecești pe piața internă le-au oferit comercianților cu amănuntul la prețul de 100-130 lei/kg (5,62-7,30 dolari/kg).

La sfârșitul lunii mai, cireșele locale timpurii au înlocuit aproape complet produsele importate. Cu toate acestea, oferta ei este foarte mică. În același timp, în ciuda calității semnificativ crescute, prețul de vânzare cu amănuntul pentru mai puțin de două săptămâni a scăzut la 120-150 lei/kg (6,74-8,42 dolari / kg). Dar prețurile pentru cireșele comercializare angro încă nu s-au format. Cei care vând cea mai mare parte a cireșelor moldovenești în acest moment sunt fermieri care gospodăresc în mod independent, care vând fructe din lăzi la un colț de stradă sau chiar din portbagajul mașinii, în cel mai bun caz, în propriile chioșcuri din cartierele din oraș.

Concentrându-se pe dinamica vânzărilor și a prețurilor din anii precedenți, experții asociațiilor cultivatorilor de fructe din Moldova consideră că de la începutul lunii iunie, în ciuda condițiilor meteo dificile, prețurile la cireșe vor scădea destul de brusc - „mai repede decât la căpșuni la începutul sezonului lor de vânzări”. Acestea motivează această ipoteză prin faptul că pe piața internă a Moldovei cireșele dulci sunt mai puțin solicitate decât căpșunile și, în același timp, „nivelul prețului pentru cireșul dulce, care este acceptabil din punct de vedere psihologic pentru consumatorul de masă moldovenesc, este semnificativ mai mic decât pentru căpșuni". Se estimează că prețurile vor fi aproximativ aceleași nivel ca și la mijlocul lunii mai al anului trecut - 40-60 lei/kg (2,25-3,37 dolari/ kg). Cu toate acestea, potrivit șefilor întreprinderilor horticole, este puțin probabil ca prețurile din comerțul cu amănuntul din Moldova să scadă la un astfel de nivel până la sfârșitul primei săptămâni a lunii iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Moldova, piață, cireșe

Știrile Zilei