20:29 19 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Economie
Sa primesc un link scurt
52 0 0

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a participat astăzi la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg, la sesiunea cu tema "Dezvoltarea Businessului mic ș̦i mijlociu".

CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. La evenimentul la care participă dezvoltatori, lideri, reprezentanți ai businessului, reprezentanți ai autorităților din Rusia și din mai multe țări, Ion Ceban a vorbit de la tribună. El a spus că important că după o perioadă lungă de pandemie în care anume domeniul businessului mic a avut de suferit nemijlocit în toate țările, acum există posibilitatea ca acest subiect să fie discutat la scară largă ș să se vadă cum se poate interveni pentru a susține businessul mic și mijlociu, care este elementul cheie în economia unei țări.

El a vorbit despre situația din Chișinău, despre acțiunile întreprinse la acest capitol de municipalitate și planurile de viitor. El a precizat că din totalul businessurilor care sunt în municipiul Chișinău, 95 de procente reprezintă̆ afacerile mici și mijlocii.

"Principalele tipuri de activități utilizate în sectorul IMM-urilor sunt: comerț̦ - 36,2%; industria prelucrătoare - 7,5%; construcții - 6,3%; transport și depozitare - 5,0%, activități profesionale, științifice și tehnice - 11,7%; tranzacții imobiliare - 7,9%; hoteluri și restaurante - 3,8%; electricitate, apă și gaz - 0,1%; agricultură, silvicultură și pescuit - 1,8%; alte industrii - 19,7%", a afirmat Ceban.

El a mai spus că în ultima perioadă sectorul IMM-urilor din municipiu a crescut atât în calitate, cât și în cantitate, însă criza pandemică globală a avut un impact negativ asupra activităților economice ale operatorilor din sectorul IMM-urilor și din Chișinău.

Mai jos el a enumerat acțiunile întreprinse de municipalitate:

  • Una dintre inițiativele primăriei a fost legată de abolirea impozitelor locale în perioada acută a pandemiei pentru aproape toate IMM-urile din oraș̦.
  • Amânarea plații chiriei pentru spatiile aflate în proprietatea municipală.
  • O altă inițiativă a avut ca scop ajutarea cafenelelor și restaurantelor, cărora li s-a permis în sezonul cald să amenajeze terasele într-un mod simplificat, fără̆ a plăti o taxă locală pe terenurile municipale ocupate.

Toate măsurile au fost luate pentru a nu opri total activitatea afacerilor.

"Scopul nostru este de a sprijini ideile ș̦i inovațiile, de a furniza resursele necesare pentru implementarea lor, de a crea condiții pentru implementarea acestor idei prin discuții între pârțile interesate. Cel mai important aspect în facilitarea procesului de dezvoltare a sectorului este înțelegerea faptului că succesul în acest domeniu necesită colaborarea dintre organul de conducere local și reprezentanții sectorului privat. Desigur, dorim ca parteneriatul public-privat să se dezvolte mai activ, iar în acest domeniu se lucrează̆", a declara Ceban.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Sankt Petersburg, Forum Economic, Forum, Ion Ceban

Știrile Zilei