15:08 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61
Penitenciar, gratii - fotografie simbol

De la premier, la șefi de agenție: Guvernul de după gratii al Republicii Moldova

© Sputnik /
Editorialist
Sa primesc un link scurt
Nicu Goncear
78031

Până nu demult, Moldova avea doar un premier băgat la răcoare pentru acte de corupție. În ultima perioadă însă numărul demnitarilor reținuți de CNA este atât de mare, încât s-ar putea încropi chiar de un "guvern din umbră", adică de la răcoare

Un număr impresionant de miniștri, viceminiștri, directori de agenții, înalți demnitari de la Primăria Capitalei, dar și alți funcționari de rang înalt s-au tot perindat pe la Centrul Național Anticorupție. Unii au și schimbat deja confortabilele fotolii ministeriale pe "priciul" mai puțin comod din penitenciar. Alții, din arest la domiciliu, așteaptă să le fie decisă soarta.

Cert este însă că numărul lor este atât de mare încât am putea vorbi deja de un întreg "guvern". Mai ales că premierul a fost „ales" deja.

Iar după ultimele lovituri răsunătoare date de CNA la Primăria Capitalei, am putea avea deja și o "primărie din umbră".

La sfârșitul lunii aprilie, în dosarul parcărilor cu plată au fost reținuți vicepimarul Nistor Grozavu și şeful Direcţiei Generale Transport, Igor Gamreţchi. Însă ar trebui să amintim că, acum un an, a mai fost reținut un viceprimar, Vladimir Coteț, bănuit şi el de corupție.

Ulterior, la 25 mai, ofițerii CNA și procurorii Anticorupție au venit, așa cum au promis, și după primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, bănuit de trafic de influență în același dosar al parcărilor. În aceeași zi, au fost reținuți secretarul Consiliului Municipal Chişinău, Valeriu Didencu și doi consilieri municipali.

Dorin Chirtoacă se află la moment în arest la domiciliu. Joi, 22 iunie, instanța a decis să-i prelungească arestul cu încă 30 de zile.

În schimb, viceprimarul Nistor Grozavu a fost eliberat din arest la domiciliu, urmând să fie cercetat sub control judiciar. Acesta a revenit din 31 mai la serviciu.

Și ca să rămânem la administrația publică locală, nu putem trece cu vederea doi președinți de raion, unul fost și altul actual, săltați și ei în această primăvară de CNA.

Este vorba, de Vitalie Rotaru, fostul președinte al raionului Criuleni, suspectat că ar fi pretins aproape două milioane de lei de la agenţi economici implicaţi în executarea unor proiecte investiţionale europene. Ofițerii CNA și procurorii Anticorupție au descins în apartamentul acestuia la 13 aprilie curent, iar fostul funcționar ar fi încercat să sară de la balcon în momentul reținerii.

Câteva zile mai târziu, la 26 aprilie, a fost reținut și actualul președinte al raionului Criuleni, Iurie Andriuță, fiind suspectat de trucarea unor licitaţii, desfăşurate în cadrul unor proiecte finanțate din bani europeni.

Tot în această primăvară, CNA a dat iama pe la mai multe ministere, iar aceste descinderi sau soldat şi ele cu reținerea unor înalți demnitari.

Astfel, la 15 martie a fost reținut într-un dosar de corupție ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama. Acesta este bănuit de implicare în schema prin care a fost înstrăinat un teren ce aparținea Colegiului de Viticultură și Vinificație din Chişinău.

Ulterior, pe 31 martie, a fost reținut viceministrul de la Economie, Valeriu Triboi. Demnitarul este suspectat de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari. Potrivit anchetei, Triboi, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape un milion de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune unei întreprinderi pe care a obligat-o să efectueze reparaţii în valoare de patru milioane de lei.

La 27 aprilie curent, în urma unor percheziţii desfăşurate la domiciliile şi în birourile conducerii Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, a fost arestat ministrul Iurie Chiriniuc. Potrivit anchetei, ministrul liberal ar fi organizat o schemă infracțională, în complicitate cu alte persoane, și a exercitat presiuni asupra unor companii câștigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii pentru a le determina să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliați.

În cadrul aceluiași dosar a fost reținut si directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman.

Este greu de spus câți dintre aceștia vor ajunge după gratii și câți vor fi achitați. Un lucru însă nu lasă loc de îndoială: în instituțiile statului se fură, se ia mită și se pun la cale scheme de deturnare a banului public în proporții uriașe. Dovada este sărăcia în care se zbat majoritatea cetățenilor, drumurile distruse, mizeria în care se scufundă Capitala, miile de oameni care își iau lume în cap și pleacă din țară.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Tematic

Chirtoacă nu este ultimul pe listă. CNA a operat noi rețineri azi dimineața
Ofițerii CNA percheziționează domiciliul lui Dorin Chirtoacă
Ofițerii CNA desfășoară percheziții în biroul primarului Dorin Chirtoacă
Chirtoacă cere ca CNA să ancheteze străinii implicați în contractul parcărilor
Tagurile:
din umbră, corupți, Primărie, arestați, funcționari, Guvern, CNA
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei