06:58 20 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.62
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Pofta de viață, imagine simbol

Alarmant! Despre fenomenul suicidului în Moldova - Leviatanul lumii moderne

© Photo: Stenincontest / Тайсир Махди
Editorialist
Sa primesc un link scurt
Cezar Salagor
40720

Datele privind fenomenul suicidului în Moldova sunt alarmante. Trăim într-o lume în care fiecare face ce vrea și unde viața și moartea au aceeași valoare. Vom fi sau nu în stare să schimbăm lucrurile?

Anual, sute de persoane din Republica Moldova își pun capăt zilelor. Cu prilejul marcării Zilei Mondiale de prevenire a Suicidului, Biroul Național de Statistică a publicat date care sunt cu adevărat alarmante.

Potrivit instituției, doar pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate 506 cazuri de suicid. Deși Guvernul încearcă să întreprindă mai multe măsuri de prevenire a suicidului, totuși observăm că situația este una mai mult decât îngrijorătoare.

În fiecare an, în preajma marcării acestei zile, autoritățile și societatea civilă discută pe larg această problemă, însă situația rămâne una înfricoșătoare.

Care este cauza fenomenului

Care ar fi totuși cauza care îi determină pe oameni să-și pună capăt zilelor? Iată întrebarea de care depinde în mare măsură găsirea unei soluții în prevenirea acestui fenomen. Unii spun că ar fi sărăcia, bolile, lipsa siguranței în ziua de mâine, în timp ce alții vorbesc despre izolare, traume sau din cauza fenomenelor sociale negative cum ar fi consumul de alcool și stupefiante. Potrivit experților, o astfel de decizie nu este și nici nu poate să aibă un singur factor. Și nu ține atât de lucrurile materiale, ci sunt în strânsă legătură cu trăirile sufletești ale omului.

Gânditorul Albert Camus consideră că "sinuciderea este un răspuns filozofic la întrebarea dacă viața merită sau nu să fie trăită". Și întrebarea care apare este dacă viața merită trăită în prezentul sistem în care trăiește omul modern? Trăim într-o lume a progresului material nelimitat în care nu prea a mai rămas loc pentru valori spirituale constante. Ce oferă sistemul actual copiilor, adolescenților, părinților, bătrânilor? De ce bisericile sunt pline cu femei, iar închisorile cu bărbați și datele statistice ne-au arată că rata suicidului la bărbați este de peste 6 ori mai mare decât în rândul femeilor? Ce îi face pe oameni ca să trăiască în această lume desacralizată, o lume a absurdului pe punctul de a fi înghițită de Leviatan?

Trăim într-o lume în care fiecare face ce vrea și unde viața și moartea au aceeași valoare. O lume fără de Dumnezeu. Unii, care ne dau lecții de democrație, au legiferat până și "dreptul la moarte" (eutanasia/avortul). Oare nu este absurd să ne facem griji de amploarea fenomenului suicidului în timp ce am ajuns să decidem, dacă trebuie sau nu să apară o viață nouă, fiind convinși că acest lucru este un drept al omului?

În încheiere aș vrea să amintesc de cuvintele Apostolului Pavel, care spune că că nimic nu are rost, dacă nu credem că Hristos a Înviat. Și dacă nu credem, atunci "să bem şi să mâncăm, căci mâine vom muri!" după care spune: ”Treziţi-vă cum se cuvine şi nu păcătuiţi. Căci unii nu au cunoştinţă de Dumnezeu”.

Nu putem să spunem dacă vom fi sau nu în stare să schimbăm lucrurile în viitorul apropiat. Un lucru este cert, nu se va schimba nimic atâta timp cât fiecare dintre noi, inclusiv autoritățile, nu vor încerca să conștientizeze cei-i determină pe oameni să-și trăiască viața din plin. Nimic nu se va schimba dacă acțiunile se vor limita la ședințe de Guvern sau vom organiza dezbateri în cadrul unor emisiuni televizate sau vom scrie nenumărate articole de presă.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Tematic

Iată cum îi înveţi pe copiii tăi empatia şi altruismul într-o lume individualistă
De ce este indicat să petrecem mult timp în natură cu întreaga familie
Psihologii atrag atenția: Părinții „hiperprotectori" își aruncă copiii în mrejele viciilor
Tagurile:
lume moderna, Leviatan, alarmant, fenomen, lume, suicid, Biroul National de Statistica, Moldova


Știrile Zilei