23:01 17 Februarie 2019
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.13
  • RUB0.26
  • RON4.07
  • UAH0.63
Mihai Ghimpu și Valeriu Munteanu

Probleme în Paradis? Divorț neașteptat în Partidul Liberal

© Facebook / Mihai Ghimpu
Editorialist
Sa primesc un link scurt
Nicu Goncear
41910

Ajuns în preajma alegerilor parlamentare cu șanse practic egale cu zero de a accede în viitorul Legislativ, Partidul Liberal, condus până nu demult de Mihai Ghimpu și transmis recent nepotului Dorin, ar putea să fie părăsit în scurt timp de unii membri, chiar și dintre cei mai fideli odinioară liderului de partid, așa cum s-a mai întâmplat în ”istoria recentă” a formațiunii.

Unul dintre cei mai ”înveterați” liberali, Valeriu Munteanu, până nu demult susținător necondiționat al lui Mihai Ghimpu și a ”cursului politic” promovat de acesta, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că părăsește PL și că nu va mai adera la niciun partid politic.

Criză de ”viziune” în PL

Problema ar fi că PL ar vrea să meargă singur în alegeri, iar el nu poate fi ”părtaș la așa ceva”. Mai mult decât atât, chiar dacă nu i-a ieșit până acum din cuvânt lui Mihai Ghimpu, se pare că acesta nu a prea fost de acord cu viziunile fostului lider. Cel puțin, el afirmă că a așteptat de la Dorin Chirtoacă o altă ”viziune”, doar că acesta se ”subordonează” în continuare lui Ghimpu. (Și ar trebui să intuim că Munteanu are o astfel de altă viziune, doar că nu el se află la cârma partidului).

Munteanu nu precizează ce anume i-a alimentat astfel de speranțe. De parcă atunci când s-a aflat în frunte Primăriei Capitalei, Dorin Chirtoacă nu i s-ar fi subordonat în totalitate perspicacelui său unchi (și unii au spus că anume de aici i s-a tras acestuia dosarul penal). Iar unchiul nu ar fi promis să taie ”în carne și oase” pentru nepotul Dorin. Vorba ceea, sângele apă nu se face.

Drept confirmare, Ghimpu a declarat astăzi după conferința lui Munteanu: ”Valeriu totuși ești un mincinos, Dorin are dreptate!”

Principala deziluzie a lui Munteanu este faptul că ”PL a decis să meargă singur în alegeri”, după ce anterior el a salutat decizia PLDM de a participa la alegeri în cadrul Blocului ”ACUM”, calificând-o drept un ”pas responsabil”. Mai mult decât atât, Munteanu declară că este gata să susțină Blocul format din partidele PAS, Platforma DA și PLDM, fără a preciza însă în ce mod.

Valeriu Munteanu a afirmat încă în ajun că Partidul Liberal ar fi refuzat să participe în alegerile parlamentare alături de blocul ACUM.

Munteanu ”nu-și mai găsește loc”

Fostul și actualul lider al liberalilor moldoveni au protestat în cor și l-au acuzat pe Munteanu de fals și minciună.

Obișnuit să vorbească în maxime, bătrânul liberal a spus că ”nemții au o vorbă: “Niciodată nu lua decizii în ziua în care ți-au luat-o nervii pe dinainte”. Și aici nu putem să nu ne amintim de vorba ”polonezilor”: ”Bonjour, maman!”

Ghimpu a scris într-o postare pe Facebook că acesta ”nu vrea să se conformeze deciziei Consiliului Republican” al Partidului și că ”lucrurile au devenit clare cu mult înainte, căci Valeriu nu-și găsea loc în ultima perioadă”.

Circ. Imagine simbol
© Sputnik / Владимир Вяткин

”Consiliul n-a discutat participarea PL pe listele ACUM, dar odată ce a hotărât ca partidul să participe în alegeri, înseamnă că nu pe lista ACUM, ci pe lista PL, a punct Ghimpu.

”Anunțul făcut de V. Munteanu, precum că ar exista un refuz al PL-ului de a participa alături de ACUM în alegeri, este unul fals”, a declarat și Dorin Chirtoacă, precizând că deciziile privind participarea la alegeri urmează să fie luate la Consiliului Republican al PL care va avea loc pe data de 16 decembrie.

Întrebarea care ar trebui clarificată nu este însă dacă PL vrea să adere la blocul constituit de Maia Sandu și Andrei Năstase sau dacă cei doi au nevoie de compania lui Ghimpu.

Dacă ei nu mă vor...

Dacă ne amintim bine, Sandu declarase anterior că în blocul PAS-PPDA nu vor fi primite alte partide, dar pot fi primite persoane, inclusiv liberali, cu condiția ca să treacă ”filtrul de integritate”.

Mihai Ghimpu a fost scandalizat la culme de perspectiva de a fi ”filtrat” de Maia Sandu.

”Eu să trec integritatea la Maia. Maia Sandu a fost la guvernare din 2014 cu PD, nu cu noi. Să se filtreze cu cine vrea, dar nu cu mine. E rușine. Trebuie să ai mare obraz”, a răbufnit Mihai Ghimpu.

Potrivit lui, doar partidul va decide cine vor fi candidații PL.

”Noi suntem partid și nu o ”șaică” pe care vrea Maia Sandu să-i treacă prin strungă. Să-i treacă pe ai ei. E o joacă, e manipulare cu cetățenii. Care integritate, dacă Maia Sandu a fost la guvernare în anii când lumea nu a primit ce a vrut? Ea a fost membru a Guvernului patru ani. Eu am fost doar un an și patru luni în funcția de președinte interimar”, a declarat Ghimpu.

Dar din câte se pare, unii membri PL nu ar avea totuși nimic împotrivă să se ”filtreze” un pic cu Maia Sandu.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției.

Tematic

Confirmat: Mihai Ghimpu se retrage din politică și de la șefia PL
Mihai Ghimpu va fi închis? Vezi ce a declarat un fost deputat liberal
Tagurile:
Ghimpu, Valeriu Munteanu, PL
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei