17:23 04 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.43
  • USD17.23
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.63
Educație
Sa primesc un link scurt
Coronavirusul, știri de ultima oră (811)
16110

Primăria Chișinău a venit cu unele precizări privind activitatea instituțiilor de învățământ din Capitală: în grădinițe reparațiile sunt în plină desfășurare, iar în școli a demarat a doua etapă de înscriere a copiilor în clasa I-a.

CIȘINĂU, 22 iun – Sputnik. Din data de 22 iunie a demarat cea de-a doua etapă de înscriere a copiilor în clasa I-a în școlile din Capitală. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Chișinăului Angela Cutasevici, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei.

Potrivit acesteia, cea de-a doua etapă va dura până pe 28 august, pentru completarea locurile rămase după prima etapă.

Cutasevici a menționat că ultima zi a primei etape a fost 19 iunie. Conform datelor prealabile, au fost depuse 8 mii 438 de cereri, dintre care 2 mii 269 au fost înregistrate, 903 – neînregistrate, 179 urmează a fi examinate, iar în proces de înregistrare sunt 554 de cereri.

Viceprimarul a precizat că, rezultatele primei etape vor fi aduse la cunoștința părinților prin intermediul poștei electronice sau pe portalul escoala.md (pentru acesta este nevoie de a introduce codul cererii).

Admiterea în clasa X-a

După cum a menționat viceprimarul, începând de luni a demarat procesul de recepționare a actelor pentru admiterea în licee pentru anul de studii 2020-2021.

Ea a precizat că și în acest caz, procesul de înscriere se face online, prin intermediul platformei escoala.md.

”Ca urmare a analizei planurilor de învățământ, înscrierea în clasele liceale va avea loc în 94 de instituții de învățământ secundar, 83 instituții publice și 11 instituții private. Astfel, în 186 de clase liceale vom avea 4821 de elevi ”

Potrivit viceprimarului, etapa întâi de înscriere în clasele liceale va avea loc între 22 iunie - 10 iulie, iar etapa a doua va avea loc între 10 iulie până pe 18 august.

Când își vor relua activitatea grădinițele?

Viceprimarul a făcut unele precizări și în privința activității instituțiilor preșcolare.

Potrivit Angelei Cutasevici, angajații Primăriei, specialiștii Ministerului Sănătății, ai Ministerului Educației, ai Agenției Naționale de Sănătate Publică și alte structuri de stat au participat la elaborarea instrucțiunilor privind reluarea activității grădinițelor și a altor acte care reglementează activitatea instituțiilor preșcolare. Demnitarul a subliniat că aceste acte trebuie să fie aprobate de structurile de resort sau Comisia Extraordinară de Sănătate Publică.

Cutasevici a precizat că în prezent în grădinițe sunt efectuate lucrări de reparație, iar șefii instituțiilor de învățământ preșcolar pun la punct măsurile de protecție, fac rezerve de săpun, dezinfectanți, termometre infraroșii și alte lucruri necesare pentru asigurarea securității în cadrul instituției.

Ea a subliniat că fiecare grădiniță pregătește în prezent un plan privind reluarea activității.

Din cauza situației provocate de noul tip de coronavirus, în data de 11 martie, toate instituțiile de învățământ din Moldova și-au închis ușile, iar procesul de instruire a fost trecut la formatul online. În perioada 17 martie - 15 mai, în Republica Moldova a a fost instituită starea de urgență în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus. Din 15 mai a fost instituită stare de urgență în domeniul sănătății.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (811)

Tematic

Părinții cer redeschiderea grădinițelor după cazul de la Hâncești: Răspunsul autorităților
Tagurile:
chișinău, Școli, gradinițe


Știrile Zilei