19:20 23 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.37
  • USD17.97
  • RUB0.25
  • RON4.34
  • UAH0.66
Educație
Sa primesc un link scurt
1255 0 0

Examenele de bacalaureat din acest an nu mai pot fi anulate pentru că proiectul de lege nu a fost votat de Parlament, iar Legislativul este dizolvat. Reprezentanții Ministerului Educației susțin că, de fapt, erau pregătiți pentru organizarea BAC-ului.

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Examenele de bacalaureat din acest an nu mai pot fi anulate. Deși un proiect de lege cu privire la anularea examenelor a fost înregistrat, el nu a fost votat în Parlament și nici nu mai poate fi aprobat de către aleșii poporului, întrucât Legislativul din actuala legislatură a fost dizolvat în data de 28 aprilie de președintele țării

Secretarul de stat de la Ministerul Educației, Natalia Grîu, a precizat pentru Sputnik Moldova că deși nu era clar dacă vor fi sau nu organizate aceste examene, totuși absolvenții claselor a XII-a au continuat pregătirile pentru BAC.

"Ministerul Educației a realizat toate acțiunile necesare în vederea organizării examenelor de bacalaureat la nivel național ținând cont de contextul pandemic în care ne aflăm. Astfel, s-au luat mai multe măsuri pentru a asigura inclusiv obiectivitatea procesului de evaluare, cât și a asigura sănătatea elevilor și cadrelor didactice implicate. Prin urmare, s-a decis extinderea numărului centrelor de bacalaureat, precum și extinderea centrelor de evaluare, în așa fel să evităm aglomerările și pentru a asigura o bună desfășurare a acestor probe. Nu ne-am gândit foarte mult la soluția Parlamentului în legătură cu anularea examenelor. Pe durata acestui an de studii, am pregătit organizarea bacalaureatului conform orarului de activitate pe care îl avem", a declarat Natalia Grîu, secretar de stat la Ministerul Educației. 

Natalia Grîu a precizat că ministrul Educației nu ar putea decide de unul singur anularea examenelor de bacalaureat și nici nu s-a pus în discuție această idee. 

"Bacalaureatul se organizează în conformitate cu prevederile Codului Educației, iar Codul Educației este lege și o lege nu poate fi modificată decât prin decizia Parlamentului", a mai spus Natalia Grîu. 

Sesiunea de bacalaureat este programată pentru perioada 4 – 22 iunie 2021. În data de 23 aprilie, fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au propus anularea examenelor de bacalaureat din acest an. Ei au înaintat o inițiativă legislativă în acest sens și au motivat că s-a decis elaborarea ei ținând cont de riscul de infectare în masă a elevilor și pedagogilor. Un alt motiv invocat de PSRM pentru anularea examenelor de BAC ar fi faptul că o bună parte a orelor în acest an s-au desfășurat online. 

Parlamentarii au propus ca să fie aplicată practica din anul trecut, astfel încât notele de absolvire a liceului să fie calculate în baza mediei pentru ultimii trei ani de studii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Examenele de bacalaureat ar putea fi anulate în acest an - detalii
Atenție: Precizări importante despre examenul de bacalaureat
Tagurile:
BAC, Examen, Examene

Știrile Zilei