15:33 23 Martie 2019
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.25
  • RUB0.27
  • RON4.13
  • UAH0.63
secție de votare

Unde sunt ascunse buletinele de vot și cu ce nu aveți voie să intrați în secția de votare

© Sputnik / Miroslav Rotari
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (187)
30720

Alegeri parlamentare în Moldova: Cum se asigură securitatea procesului de votare în ziua alegerilor.

CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. În ziua alegerilor, la ora 07:00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa a cel puţin jumătate din membrii biroului, verifică urnele de vot, le sigilează, verifică existenţa listelor electorale, buletinelor de vot, ştampilelor şi întocmeşte un proces-verbal în două exemplare. Procesul-verbal este semnat de toţi membrii prezenţi ai biroului electoral şi un exemplar se introduce în urna de vot, după care preşedintele declară votarea deschisă, potrivit Codului Electoral.

Buletinele de vot se păstrează într-un loc sigur din interiorul secției de votare, în pachete legate a câte 100 de bucăți și se distribuie de către președintele biroului electoral al secţiei de votare membrilor biroului pentru a fi eliberate alegătorilor în măsura necesităţii.

Membrii biroului electoral al secţiei de votare, reprezentanţii concurenţilor electorali şi persoanele autorizate să asiste la operaţiile electorale sunt obligaţi să poarte ecusoane de identitate vizibile. Persoanelor care intră în localul secţiilor de votare li se interzice să poarte şi să arate ecusoane, insigne sau alte însemne de agitaţie electorală.

În cazul în care alegătorul, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul de votare, biroul electoral al secţiei de votare desemnează, la cererea scrisă a acestuia, cel puţin 2 membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.

Alegerile din 24 februarie: Buletinele de vot vor fi securizate la maximum>>>

Cererile pot fi făcute în scris, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical. Aceste persoane votează conform listei de alegători pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secţiei de votare în baza cererilor acestora, iar persoanele neînscrise într-o asemenea listă nu pot vota la locul aflării. În lista electorală, în dreptul numelui persoanei respective se face menţiunea “Votat la locul aflării”. Aceste prevederi din Codul Electoral nu se aplică la votarea în străinătate.

Răspunderea pentru asigurarea în ziua alegerilor a ordinii în localul de votare şi pe teritoriul din preajmă, în rază de 100 de metri de la localul votării, o poartă preşedintele biroului electoral al secţiei de votare. Deciziile luate în acest scop sunt executorii pentru toţi.

La toate şedinţele organelor electorale, precum şi la numărarea şi totalizarea voturilor, la operaţiile în legătură cu listele electorale, buletinele de vot, certificatele pentru drept de vot, la întocmirea proceselor-verbale de totalizare a rezultatelor alegerilor şi referendumurilor, au dreptul să asiste membrii şi reprezentanţii organelor electorale ierarhic superioare; reprezentanţii concurenţilor electorali în organele electorale;  observatorii naţionali şi internaţionali acreditaţi, precum şi interpreţii acestora, după caz; reprezentanţii mijloacelor de informare în masă.

Nici o altă persoană nu poate rămâne în incinta secţiei de votare mai mult timp decât este necesar pentru votare.

Este strict interzis a intra în localul de votare cu arme de foc sau cu arme albe. Reprezentantul forţelor de ordine poate intra în secţia de votare numai în cazul când este invitat de preşedintele biroului electoral să ajute la restabilirea ordinii de drept.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (187)

Tematic

În baza căror acte putem vota la alegeri în Moldova
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din Italia
Alegeri parlamentare: Unde pot vota moldovenii din Rusia - adresele secțiilor de votare
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din România - adresele exacte
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din Franța și Germania
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din Spania și Portugalia
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din SUA și Canada - adresele exacte
Tagurile:
Moldova, mai multe sectii de votare, buletine de vot, Alegeri parlamentare


Știrile Zilei