12:01 19 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.10
  • USD17.64
  • RUB0.28
  • RON3.99
  • UAH0.72
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
358 0 0

Duminică, 24 februarie, în Moldova vor avea loc alegerile parlamentare ordinare. Sputnik Moldova vă prezintă cum trebuie să se desfășoare procedura de completare a buletinului de vot.

CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. La 24 februarie, urmează să fie aleși cei 101 deputați în Parlamentul Republicii Moldova, pe un mandat de 4 ani. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Odată ce va intra în secția de votare, cetățeanul cu drept de vot trebuie să știe că buletinul de vot se completează de către alegător numai în cabina pentru vot secret.

Alegătorul care nu este în stare să completeze de sine stătător buletinul are dreptul să invite în cabină o altă persoană, cu excepţia membrilor biroului secţiei de votare, reprezentanţilor concurenţilor electorali şi a persoanelor autorizate să asiste la operaţiile electorale. Aceste cazuri vor fi consemnate aparte în raportul biroului electoral al secţiei de votare.

Alegătorul aplică ştampila cu inscripţia „Votat” în interiorul cercului unui singur patrulater din buletinul de vot, ceea ce înseamnă că a votat pentru concurentul electoral corespunzător. Cercurile din celelalte patrulatere trebuie să rămână curate.

Alegerile din 24 februarie: Buletinele de vot vor fi securizate la maximum>>>

Se interzice scoaterea din localul secţiei de votare a buletinului eliberat pentru vot. Un alegător poate vota numai pentru un singur concurent electoral.

Dacă alegătorul a completat greşit buletinul, la cererea lui, biroul electoral al secţiei de votare anulează acest buletin şi îi eliberează imediat, o singură dată, un nou buletin de vot. Acest caz va fi menţionat în procesul-verbal cu privire la votare şi în lista electorală.

Alegătorul introduce în urna de vot buletinul de vot cu ştampila “Votat”.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din Italia
Alegeri parlamentare: Unde pot vota moldovenii din Rusia - adresele secțiilor de votare
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din România - adresele exacte
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din Franța și Germania
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din Spania și Portugalia
Alegerile din 24 februarie: Unde pot vota moldovenii din SUA și Canada - adresele exacte
Tagurile:
alegatori, buletin de vot, alegeri


Știrile Zilei