14:42 23 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.38
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Cum se votează la Ambasada Republicii Moldova de la București

Alegeri parlamentare: Cum votează moldovenii la București

© Sputnik / Georgiana Arsene
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
242 0 0

Moldovenii aflați în România participă la alegerile parlamentare și la referendumul republican – urmăriți un reportaj de la una dintre secțiile de votare.

BUCUREȘTI, 24 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Ambasada Republicii Moldova de la București este unul din locurile care a găzduit o secție de votare.

În fața Ambasadei se adunaseră cetățeni dornici să își exprime opțiunea electorală. Nu erau mulți, iar ceea ce m-a surprins a fost liniștea în care se desfășura totul. Vorbeau puțin sau deloc, ascultau de îndemnul jandarmilor de a intra numai câte zece și apoi păreseau instituția rapid.

Înăuntru, aceeași ordine.

Am reușit să aflu ce așteptări au acești oameni de la procesul electoral de astăzi și ce anume i-a motivate să iasă din casă într-o zi care, deși însorită, este destul de friguroasă.

”Poate schimbăm ceva în Moldova, chiar dacă locuim în România de mulți ani, de 20 de ani, chiar de 25 aproape, părinții .și frații sunt în Moldova și așteptăm să se schimbe ceva acolo. Și lumea de acolo trebuie să înțeleagă și să voteze cu Europa și să nu ne mai întoarcem înapoi în trecut”, a declarant o moldoveancă. 

Se pare, însă, că nu toți cei care au venit au și reușit să voteze. Mărturie în acest sens stă o postare de pe Facebook în care autorul vorbește despre faptul că unii aveau actele expirate.

Un motiv pentru care oamenii au actele expirate ar putea fi acela că moldovenii pot circula cu buletin sau pașaport românesc.

La ieșire, pe trotuar, se strângeau semnături pentru candidatura la europarlamentare a lui George Simion, dar extrem de puțini din cei care ieșeau de la urne semnau pe liste.

Reamintim că alegătorii care se află pe teritoriul UE, inclusiv al României, urmează să aleagă unul din cei 13 candidați înscriși în circumscripția uninominală 50

În Moldova, pe 24 februarie, cetățenii își aleg un nou parlament. Reporterii Sputnik urmăresc desfășurarea scrutinului și transmit informații detaliate în regim real.

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din la secțiile de votare în proiectul special:

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Cum monitorizează observatorii din Duma de Stat desfășurarea alegerilor în Găgăuzia
Alegeri parlamentare în Moldova: Cum votează conaționalii noștri în Rusia
Tagurile:
Bucuresti, 24 februarie, alegeri parlamentare


Știrile Zilei