20:33 24 Martie 2019
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.25
  • RUB0.27
  • RON4.13
  • UAH0.63
CEC

Ce spune CEC despre transportarea organizată la secțiile de votare a alegătorilor

© Sputnik / Miroslav Rotari
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (187)
446 0 0

Unii concurenți electorali acuză despre faptul că mai mulți cetățeni cu drept de vot sunt transportați organizat la secțiile de votare. Iată cum a reacționat CEC.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. În legătură cu informațiile apărute în spațiul mediatic despre cazurile de transportare la secțiile de votare a cetățenilor cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că legislația națională nu prevede interdicții privind transportarea cetățenilor către secțiile de votare.

”Aceste cazuri urmează a fi documentate în modul corespunzător și examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegătorilor. Inspectoratul General de Poliție a fost sesizat despre aceste fapte”, precizează CEC-ul.

Cu privire la cazurile când alte persoane autorizate să observe desfășurarea procesului electoral în cadrul secțiilor de votare încearcă să influențeze decizia alegătorilor despre participarea la referendumul organizat astăzi, Comisia atenționează că doar funcționarii electorali se pot implica în procesul de organizare a votării.

”Aceștia eliberează alegătorilor toate tipurile de buletine de vot, atât pentru alegerile parlamentare, cât și pentru referendumul republican consultativ, fapt pentru care alegătorii vor semna în listele electorale”, anunță CEC.

Potrivit CCE, decizia de a vota în cadrul referendumului și a alegerilor parlamentare aparține alegătorului.

Astăzi, 24 februarie, în Republica Moldova se desfășoară alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Prezența la vot până la ora 17:00. Au votat peste 1,2 milioane de alegători>>>

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova este organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (187)

Tematic

Alina Russu: CEC va depune tot efortul ca alegerile să se desfășoare liber și corect
Militarii Armatei Naţionale îşi exercită dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare
Tagurile:
CEC, referendum, alegeri parlamentare


Știrile Zilei