07:55 20 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.50
  • RUB0.29
  • RON4.07
  • UAH0.72
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
255 0 0

Nu toată lumea crede într-un viitor luminos, însă consideră că cetățenii Moldovei trebuie să acționeze ”de sine stătător”.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Duminică, 24 februarie, moldovenii stabiliți cu traiul în Turcia s-au prezentat la secțiile de votare pentru a-și alege deputații în parlamentul Republicii Moldova. Reporterii Sputnik Turcia au vizitat una dintre secțiile de votare din Ankara.

În orele dimineții au venit la votare mai mult femeile. Cele care au acceptat să discute cu jurnaliștii consideră că este important ca în Moldova oamenii „să se concentreze asupra a ceea ce este important pentru noi și să acționeze „de sine stătător”.

”În prezent, Moldova se află într-o situație foarte grea, poporul o duce greu. Nu cred că în viitorul apropiat va fi vreo îmbunătățire, a spus Ecaterina, una dintre moldovencele prezente la urne. – Noi trebuie să ne concentrăm pe faptul ca să trăim și să acționăm de sine stătător, independent, să ne ocupăm  de ceea ce este important pentru noi”.

Femeia a adăugat că se află în Turcia deja de 20 de ani, deși inițial nu intenționase să rămână acolo pe multă vreme.

”Acum locuiesc în Turcia. Lucrez ca vânzător-consultant. Am sosit aici pentru un timp oarecare, gândindu-mă că voi munci un an-doi, îmi voi plăti datoriile și mă voi întoarce acasă. Dar a ieșit altfel, și locuiesc aici deja de 20 de ani”, a spus Ecaterina.

Unul dintre votanți, un student care se află la Ankara deja de 6 ani, a menționat în comentariul pentru Sputnik că are grijă să nu rateze alegerile.

”Ne îndeplinim obligația noastră de cetățean. Aceste alegeri vor fi utile pentru țara noastră și, va Dumnezeu, va fi făcută alegerea corectă. Noi dorim ca țara noastră să devină mai bună, mai democratică”, a spus tânărul.

Un alt alegător a menționat că situația în Moldova este tristă.

”Majoritatea migranților de muncă lucrează în Rusia. Multe femei au plecat la câștig în Turcia. De aceea las`să vină un politician cinstit, cumsecade, care se gândește la popor. Fie ca în alegeri să învingă un partid echitabil și corect. Atunci și noi vom fi liniștiți, ne vom întoarce acasă”, a spus alegătorul.

Una dintre femei a confirmat că a venit în Turcia pentru a câștiga bani, fiind nevoită să-și lase copiii.

”Fabricile în Moldova sunt închise, există șomaj, de aceea am venit în Turcia. Această situație ne întristează. Vreau ca în țara mea să fie deschise întreprinderi. Noi nu ne temem de lucru. Noi dorim o viață fericită pentru țara noastră”, a spus moldoveanca.

Amintim că astăzi, 24 februarie, cetățenii Republicii Moldova îi aleg pe cei care vor conduce țara în următorii patru ani.  În acest an, pentru prima data în Republica Moldova scrutinul parlamentar are loc în baza sistemului electoral mixt. Ceea ce înseamnă că 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 - în circumscripţii uninominale. De menționat că în circumscripția națională au fost înregistrați 15 concurenți electorali, iar în circumscripțiile uninominale sunt 319 candidați din partea a 10 formațiuni politice și 56 de candidați independenți.

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din secțiile de votare în proiectul special:

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Există oare viață după alegeri în Moldova
Alegeri parlamentare în Moldova: Cum votează conaționalii noștri în Rusia
Alegeri parlamentare: Cum votează moldovenii la București
Tagurile:
rezultate, Turcia, votează, cetățenii Moldovei


Știrile Zilei