16:13 20 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Constantin Țuțu

Constantin Țuțu sau Andrei Năstase, iată cine câștigă în circumscripția 33 din Chișinău

© Sputnik / Miroslav Rotari
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
2194 0 0

Alegerile parlamentare din acest an, desfășurate în baza sistemului electoral mixt,  au adus în vizorul public câteva dueluri interesante în circumscripțiile uninominale, în mod special în cele din municipiul Chișinău.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Opinia publică a fost cu ochii pe lupta dusă de Andrei Năstase și Constantin Țuțu în circumscripția 33 din municipiul Chișinău. Potrivit rezultatelor preliminare, după procesarea proceselor verbale, Constantin Țuțu, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova a acumulat 29,16%, iar Andrei Năstase, lider al Platformei DA și copreședinte al blocului ACUM, 46,32%

În aceeași circumscripție au luptat pentru voturile alegătorilor și candidatul din partea Partidului Socialiștilor din Moldova, Vladimir Roșca, candidatul Partidului ȘOR, Bivol Ion și candidații independenți, Călin Vieru și Andrei Nastas.

Ambii candidați s-au făcut remarcați azi la secțiile de votare, încălcând relulamentul electoral. Constantin Țuțu ar fi fost surprins de observatori cum și-a fotografiat buletinul de vot, lucru negat de fostul deputat democrat.

”Unii mă acuză că mi-am fotografiat buletinul de vot. Dar care e logica? L-am fotografiat ca să-mi demonstrez mie că am votat? E de tot râsul acuzația lor. Poate l-am verificat sa nu aibă mercur pe el? Mă duc să-mi fac analizele, că victimizare asta e la moda ș”, a scris Constantin Țuțu pe o rețea de socializare.

De cealaltă parte și Andrei Năstase a călcat strâmb, el a făcut câteva declarații imediat după ce a aruncat buletinele de vot în urnă. Aceste declarați ar putea fi catalogate ca agitație electorală, lucru interzis în incinta secției de votare.

Partidul Democrat din Moldova a anunțat că a sesizat Comisia Electorală Centrală despre faptul că, în ziua alegerilor din 24 februarie 2019, Andrei Năstase, copreşedinte al Blocului electoral „ACUM Platforma DA şi PAS”, a făcut agitaţie electorală în incinta secţiei de votare în care a votat.

Menționăm că din acest an, scrutinul parlamentar este organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie. Este important să spunem că în cazul în care candidatul ales în circumscripţia uninominală a fost ales şi pe lista de partid în circumscripţia naţională, se consideră că a fost ales doar în circumscripţia uninominală şi nu va fi luat în calcul la atribuirea mandatelor în baza listei de partid.

Tematic

Cum monitorizează observatorii din Duma de Stat desfășurarea alegerilor în Găgăuzia
Alegeri Parlamentare 2019: Iată ce pedeapsă riști dacă vei vota de două ori
Ce spune CEC despre transportarea organizată la secțiile de votare a alegătorilor
Cine câștigă alegerile parlamentare în Moldova? Iată când va oferi CEC primele detalii
Tagurile:
Chișinău, circumscripție uninominală, Andrei Nastase, Constantin Țuțu


Știrile Zilei