06:54 07 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Дорин Киртоакэ

Înfrângere grea pentru Dorin Chirtoacă: A pierdut în fața candidatului ACUM, Mihai Popșoi

© Sputnik / Miroslav Rotari
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
64120

Luptă dură s-a dat la alegerile parlamentare din acest an în circumscripția numărul 32, cea a suburbiilor din Nord.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă a luptat într-o circumscripție cu unul dintre cei mai longevivi primari din Republica Moldova, Nina Costiuc, cea care de peste 30 de ani este primar de Budești.

Potrivit rezultatelor preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală, după ce u fost procestate toate procesele verbale, lider este candidatul Blocului Electoral ACUM, Mihai Popșoi, cu 37,03%, urmat de Svetlana Popa de la PSRM, cu 24,71% și primarul localității Budești, Nina Costiuc, care a obținut 19,52 la sută și din voturile alegătorilor. Dorin Chirtoacă nici nu se regăsește în primii trei.

În aceeași circumscripție au luptat pentru fotoliul de deputat, Svetlana Popa de la PSRM, Cebotari Serghei, candidat din partea Partidului ȘOR, candidatul Blocului Electoral ACUM, Mihai Popșoi și Gheorghii Mocan din partea Partidului Comuniștilor din Moldova.

Menționăm că din acest an, scrutinul parlamentar este organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Este important să spunem că în cazul în care candidatul ales în circumscripţia uninominală a fost ales şi pe lista de partid în circumscripţia naţională, se consideră că a fost ales doar în circumscripţia uninominală şi nu va fi luat în calcul la atribuirea mandatelor în baza listei de partid.

Tematic

Incredibil: Ce se întâmplă cu buletinele de vot după alegeri
Vom avea o guvernare de coaliţie sau alegeri anticipate? Ce va fi după scrutinul de astăzi
Alegeri Parlamentare 2019: Iată ce pedeapsă riști dacă vei vota de două ori
Nina Costiuc: Primarul trebuie să-și asume întreaga responsabilitate
Tagurile:
infrangere, Budești, Dorin Cirtoaca, Nina Costiuc


Știrile Zilei