01:21 19 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Palatul Victoria

Bucureștiul sugerează Chișinăului ce coaliție să creeze în Parlament după alegeri

© Photo: Guvernul României
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
60821

MAE român, despre rezultatele alegerilor din Moldova: doar opțiunea europeană este în măsură să aducă răspunsuri durabile așteptărilor legitime de prosperitate ale cetățenilor Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a luat notă de raportul preliminar prezentat de Misiunea internațională de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova.

”Conform acestei evaluări preliminare, alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat, în general, cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice în domeniu, fiind semnalate unele deficiențe înregistrate atât în contextul campaniei electorale, cât și în ziua scrutinului electoral”, se spune într-o notă informativă a MAE român.

MAE subliniază că este foarte important ca în perioada următoare etapele subsecvente procesului electoral să se desfășoare responsabil, cu respectarea standardelor și principiilor democratice necesare asigurării stabilității și menținerii perspectivei europene a Republicii Moldova.

”Pe această cale, considerăm că doar opțiunea europeană este în măsură să aducă răspunsuri durabile așteptărilor legitime de prosperitate ale cetățenilor Republicii Moldova”, se menționează în mesajul venit de la București.

Cetățenii Republicii Moldova au ales duminică, 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale au candidat 319 concurenți electorali. Astfel, cele 50 de locuri în Parlament vor fi împărțite între patru formațiuni politice: PSRM, Blocul ”ACUM” PAS-DA, PDM și Partidul Politic ”ȘOR”.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Următorul Parlament al Republicii Moldova va avea 61 de deputați
CEC a anunțat când își vor primi mandatele noii deputați
Tagurile:
Chisinau, Bucuresti, Parlament, coalitie, alegeri


Știrile Zilei