07:16 20 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.52
  • USD17.64
  • RUB0.28
  • RON4.12
  • UAH0.72
Președintele Igor Dodon și șeful delegației UE în Moldova Peter Michalko.

Cum vede Dodon noul Parlament: Ce misiune va avea și când ar putea avea loc prima ședință

© Photo: Facebook / Dodon Igor
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
Prima ședință a Parlamentului Republicii Moldova (13)
63410

Președintele Igor Dodon a discutat cu șeful delegației UE în Moldova despre rezultatele alegerilor parlamentare care au avut loc pe 24 februarie.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cinsideră că viitorul Parlament va avea misiunea să promoveze o politică externă echilibrată și în interesul cetățenilor cetățenilor moldoveni.

”Mi-am exprimat speranța că noul Legislativ va promova o politică externă echilibrată cu respectarea statutului constituțional de neutralitate a țării și va activa în interesul cetățenilor și al Republicii Moldova”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, după întrevederea avută cu șeful delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Potrivit președintelui, luni, 4 februarie, urmează a fi transmise toate actele Comisiei Electorale Centrale și se arată încrezător că până la sfârșitul lunii martie ar putea avea prima ședință a noului Legislativ.

Totodată, șeful statului a menționat că, în prezent, ”este foarte important ca rezultatele alegerilor să fie examinate în mod corect și transparent precum și să fie soluționate, de instanțele de judecată, contestațiile depuse de concurenții electorali”.

Marți, președintele țării s-a întâlnit și cu ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, dar și cu cel american în carea a subliniat că este în așteptarea avizului Curții Constituționale de confirmare sau infirmare a legalității alegerilor pentru a demara procedurile ulterioare stabilite de legislație.

Duminica trecută, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, deputații au fost aleși conform sistemului electoral mixt: 50 de persoane pe liste de partid și 51 pe circumscripții uninominale. Prezența la urne, potrivit datelor preliminare, a fost de circa 50%. Un prag minim de participare la vot nu a existat la actualul scrutin.

După procesarea a 100% dintre procesele verbale pe circumscripții proporționale, lider este PSRM, cu 31,15% pe liste de partid; Blocul ACUM a acumulat 26,84%; PDM - 23,62%; Partidul ”Șor” - 8,32%. Astfel, niciun partid nu dispune de numărul suficient de voturi pentru a putea crea o majoritate parlamentară.

Pe circumscripțiile uninominale, democrații au 17 mandate, socialiștii  - 17, blocul ACUM – 12, PP „Șor” – 2.

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din la secțiile de votare în proiectul special:

Тема:
Prima ședință a Parlamentului Republicii Moldova (13)

Tematic

Rezultate finale: 100% din procesele verbale, procesate - cum va arăta noul parlament
OSCE, despre desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova
Misiunea ENEMO, despre încălcările depistate și activitatea CEC în alegeri - Video
Tagurile:
misiune, sedinta Parlamentului, Cum vede Dodon noul Parlament, alegeri parlamentare, 24 februarie, Dodon, Peter Michalko


Știrile Zilei