02:44 18 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.71
  • RUB0.28
  • RON4.12
  • UAH0.71
Urnă de vot

Numărătoarea inversă a început: Când intră în drepturi deputații aleși la 24 februarie

© Sputnik / Miroslav Rotari
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
32810

Consiliile electorale de circumscripție au transmis către Comisia Electorală Centrală procesele verbale în original cu privire la rezultatele alegerilor și a referendumului consultativ care au avut loc duminică, 24 februarie.

CHIȘINĂU, 27 feb – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat procesele verbale în original cu privire la rezultatele alegerilor și a referendumului consultativ care au avut loc duminică, 24 februarie, în Republica Moldova. Documentele electorale au fost transmise la CEC de către consiliile electorale de circumscripție. Mai urmează să ajungă la CEC procesele verbale în original din străinătate.

La această etapă, procesele verbale din străinătate au fost transmise la CEC în format electronic.  

Potrivit Codului Electoral, CEC totalizează în termen de 5 zile rezultatele scrutinului și, în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale actele şi listele deputaţilor aleşi.

În termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.

În cazul în care Curtea Constituţională confirmă legalitatea alegerilor în cel puţin 2/3 din circumscripţiile uninominale, Comisia Electorală Centrală eliberează legitimaţii deputaţilor aleşi.

Comisia Electorală Centrală dispune publicarea rezultatelor finale ale alegerilor în termen de 24 de ore de la primirea actelor de la Curtea Constituţională.

Exclusiv: Când își va începe activitatea Parlamentul ales la 24 februarie >>>

Potrivit Codului Electoral, documentele electorale se păstrează la Comisia Electorală Centrală în conformitate cu prevederile Legii privind Fondul Arhivistic al Republicii Moldova şi ale Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Arhivei CEC.

După expirarea termenului de 6 luni, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate, precum şi certificatele cu drept de vot remise instanţei de judecată se nimicesc, iar listele electorale se transmit Comisiei Electorale Centrale în termen de 10 zile de la confirmarea legalităţii alegerilor.

Cetățenii Republicii Moldova au ales duminică, 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale au candidat 319 concurenți electorali. În urma alegerilor, cele 50 de locuri în Parlament vor fi împărțite între patru formațiuni politice: PSRM, Blocul ”ACUM” PAS-DA, PDM și Partidul Politic ”ȘOR”. Din cele 51 de circumscripții uninominale – câte 17 locuri în Parlament au fost ocupate de candidații PDM și PSRM, 12 – de candidații Blocului ”ACUM”, 2 – candidați din partea Partidului ”Șor” și 3 candidați independenți.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Alegerile din Moldova au avut loc: Iată cine va ocupa cele 101 de fotolii din Parlament
Bucureștiul sugerează Chișinăului ce coaliție să creeze în Parlament după alegeri
Invitați surpriză la prima ședință a Parlamentului ales pe data de 24 februarie
Cine va conduce prima ședință a parlamentului Republicii Moldova
Tagurile:
Parlament, deputati, alegeri


Știrile Zilei