01:16 31 Martie 2020
În direct
  • EUR20.12
  • USD18.17
  • RUB0.23
  • RON4.17
  • UAH0.65
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
167 0 0

Decanul facultății relații internaționale a Universității „Constantin Stere”, Pavel Midrigan, a comentat pentru Sputnik Moldova rezultatele referendumului la care au refuzat să participe circa 40 la sută dintre alegătorii veniți la secțiile de votare.

CHIȘINĂU, 27 feb – Sputnik. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, prezența la urne în cadrul alegerilor parlamentare care au avut loc în Moldova pe 24 februarie a fost de 1 454 013 persoane. Însă la secțiile de votare a fost înregistrat un număr foarte mare de alegători care au refuzat să participe la referendumul consultativ, desfășurat în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Ulterior, CEC a comunicat că la plebiscit au participat 900 de mii de persoane, ceea ce constituie 61% din numărul celor prezenți la urne.

„Aceasta a fost un supliment, însă deloc gratuită: a costat circa 60 de milioane de lei. Deoarece, dacă anterior pentru alegerile parlamentare se cheltuiau 50–55 de milioane de lei, de data aceasta suma a urcat până la 120 de milioane de lei”, a menționat Midrigan.

El a menționat că referendumul dat nu are nicio putere juridică, deoarece este consultativ. Adică, nu exclude procedurile necesare pentru realizarea acelor inițiative în privința cărora autoritățile s-au consultat cu poporul pe data de 24 februarie.

„Pentru a modifica o anumită prevedere a Constituției, este necesar un proiect care să fie prezentat Curții Constituționale, după care să urmeze avizul Comisiei de la Veneția. Însă, chiar dacă toate procedurile vor fi respectate, oricum nu este clar cum va vota Parlamentul. Ce Parlament o să voteze împotriva sa, pentru a fi redus numărul de deputați?”, a conchis politologul.

Referendumul republican consultativ, care a avut loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie, a trecut pragul de validare de 33 de procente, participare fiind de 39 la sută.

În cadrul referendumului cetățenii au răspuns la două întrebări: dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

”Potrivit informațiilor preliminare, la întrebarea cu privire la reducerea numărului de deputați, peste 730 de mii de alegători au votat pentru, alți peste 260 de mii de alegători – contra.

La întrebarea cu privire la revocarea din funcție a deputaților, peste 790 de mii de alegători au votat pentru, iar peste 200 de mii de cetățeni cu drept de vot  – contra.

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din la secțiile de votare în proiectul special:

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Alegeri parlamentare în Moldova: Primele bilanțuri – scandaluri, speranțe și dezamăgiri
Iată ce urmează după aflarea rezultatelor alegerilor Parlamentare și ale referendumului


Știrile Zilei