16:32 24 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.66
  • USD17.73
  • RUB0.29
  • RON4.11
  • UAH0.73
Alegerile 2019: află primul cine învinge
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
52620

Potrivit Codului Electoral, în termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

CHIȘINĂU, 5 mar – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a transmis Curții Constituționale documentele și materiale necesare confirmării rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 februarie și validării mandatelor deputaților. Este vorba despre hotărârea și procesele verbale privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale, lista candidaților aleși în circumscripţia naţională și în circumscripțiile electorale uninominale, listele candidaţilor declaraţi supleanţi la funcţia de deputat în circumscripția națională, precum și raportul cu privire la rezultatele alegerilor.

Totodată, CEC a transmis Curții hotărârea și procesele-verbale privind totalizarea rezultatelor referendumului republican consultativ din 24 februarie  și raportul privind organizarea şi desfăşurarea acestuia.

Potrivit Codului Electoral, după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, Curtea Constituţională va confirmă sau infirma, printr-un aviz, legalitatea alegerilor și, respectiv, va confirma sau va infirma rezultatele referendumului republican.

Responsabilii de la Curtea Constituțională au declarat pentru Sputnik că ședința Înaltei Curți la care urmează să fie examinate sesizările CEC va fi convocată doar după ce vor fi soluționate toate contestațiile depuse de concurenții electorali în instanțele de judecată.

”Curtea se va convoca nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie”, au declarat pentru Sputnik responsabilii de la Serviciul de presă al Curții Constituționale.

După validarea mandatelor, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a XXI-a vor fi împărțite în modul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Potrivit raportului CEC, în urma rezultatelor obținute la scrutin în circumscripția națională, PSRM a obținut 18 mandate, Blocul ”ACUM” – 14, PDM – 13 și Partidul ”Șor” – 5 mandate.

În cele 51 de circumscripții uninominale, câte 17 locuri în Parlament au obținut candidații PDM și PSRM, 12 – candidații Blocului ”ACUM”, 2 – candidații din partea Partidului ”Șor” și 3 candidați independenți.

Lista celor 101 deputați care au acces în Parlamentul Republicii Moldova>>>

Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pentru un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

CEC a anunțat când își vor primi mandatele noii deputați
Urgent: Decizie de ultimă oră legată de validarea alegerilor din 24 februarie
Tagurile:
Curtea Constitutionala, validare, Referendum, alegeri


Știrile Zilei