04:54 24 Mai 2019
În direct
  • EUR20.08
  • USD18.03
  • RUB0.28
  • RON4.22
  • UAH0.68
Fast food

Autoritățile declară război alimentelor nesănătoase: Iată ce vor să facă

© Sputnik / Евгений Одиноков
Sănătate
Sa primesc un link scurt
167 0 0

Autoritățile bat alarma și declară război alimentelor nesănătoase - iată ce acțiuni urmează să întreprindă.

CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. Moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea recomandată, aceasta fiind cauza numărului mare de persoane care au tensiune arterială ridicată și a bolilor cardiovasculare. Datele respective se conțin într-un studiu lansat marți de Ministerul Sănătății, împreună cu Biroul de țară al Organizației mondiale a Sănătății.

Potrivit ministrului Sănătății, Silvia Radu, peste jumătate dintre moldovenii chestionați consumă foarte puține fructe și legume, chiar dacă Moldova este o țară care produce masiv legume și fructe. Totodată, demnitarul a subliniat că un pericol major îl reprezintă ”produsele gata pentru consum vândute în piață și pe străzi.

”În acest sens urmează să avem o conlucrare cu autoritățile în domeniu și să elaborăm o strategie de reducere a consumului de sare și de eliminare a grăsimilor trans, care să cuprindă acțiuni concrete, axate pe reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi”, a declarat Radu.

Potrivit ministrului, este vorba în primul rând despre etichetarea produselor în vederea informării clare și complete a populației cu privire la compoziția produsului, dar și despre ”reducerea accesibilității produselor alimentare nesănătoase, inclusiv băuturilor răcoritoare, în special pentru copii, în contextul creșterii obezității și a cariilor dentare”. Totodată, autoritățile intenționează să crească accesibilitatea populației la fructe și legume prin implementarea unei politici clare a prețurilor, dar și reducerea accesibilității la produsele nesănătoase, cu conținut crescut de sare, zahar și grăsimi.

Prin aceste acțiuni, autoritățile speră să reducă consumul de sare cu 30 la sută până în anul 2025.

Tematic

Avertismentul medicilor: Moldovenii consumă zahăr în exces
Pericol pentru sănătate! Cum scapi de grăsimea de pe burtă
Alimentația sănătoasă: Reguli de bază recomandate de un nutriționist
Tagurile:
alimente, autoritati, grasimi, zahar, sare, sanatate


Știrile Zilei