02:50 18 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.41
  • USD18.20
  • RUB0.28
  • RON4.32
  • UAH0.69
Spital

Schimbări importante pentru persoanele cu poliță medicală

© Sputnik / Сергей Пятаков
Sănătate
Sa primesc un link scurt
95010

Noi facilități pentru deținătorii poliței de asigurare medicală. Guvernul a aprobat un nou Regulament care stabilește condițiile de acordare și suspendare a statutului de persoană asigurată.

CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Polița de asigurare medicală va putea fi achitată on-line, prin post terminal sau la oficiile poștale, iar statutul de persoană asigurată va fi acordat și suspendat în baza unui nou Regulament, aprobat astăzi de Executivul de la Chișinău.

Potrivit Regulamentului, Compania Națională de Asigurări în Medicină  (CNAM) va acorda statutul de asigurat persoanelor angajate, celor asigurate de Guvern și cetățenilor care își procură individual polița de asigurare obligatorie de sănătate. În cazul neachitării primei vor fi aplicate penalități. Totodată, ar putea fi suspendat statutul de persoană asigurată.

La înregistrare, CNAM va atribui fiecărei persoane un număr de asigurare obligatorie, care va fi introdus în Registrul de evidență a persoanelor asigurate. În acest mod,  în baza numărului de asigurare, dar și a numărului de identificare de stat (IDNP) va fi realizată evidența tuturor persoanelor fizice.

În același timp, va fi simplificată procedura de raportare de către instituțiile abilitate de ținerea evidenței persoanelor asigurate de stat. Informațiile vor fi transmise către CNAM prin canale electronice, în regim on-line sau prin intermediul platformei de interoperabilitate. De asemenea, vor fi identificate mai ușor persoanele neasigurate, obligate să se asigure în mod individual.

Câte milioane vor achita moldovenii pentru sănătate în 2019>>>

Statutul de persoană asigurată poate fi verificat prin accesarea paginii web www.cnam.md.

În urma modificărilor legislative aprobate recent, persoanele asigurate nu mai sunt obligate să prezinte polița pe suport de hârtie pentru a beneficia de servicii medicale.

Tematic

Polița medicală sau pușcăria. Ce aleg moldovenii
Polița medicală în Moldova va fi înlocuită cu un număr de asigurare
Cât va costa în 2019 polița de asigurare medicală în Moldova
Tagurile:
Guvern, pacient, cât costă polița medicală, polița medicală


Știrile Zilei