03:04 18 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.42
  • USD17.60
  • RUB0.28
  • RON4.08
  • UAH0.73
Supermarket, produse - Imagine simbol

Avertizare: Oamenii de ştiinţă atrag atenţia - Alimentele care pot duce la moarte

© Sputnik / Miroslav Rotari
Sănătate
Sa primesc un link scurt
44010

Un studiu realizat pe o perioadă de zece ani, la care au participat 20.000 de persoane, devăluie care sunt alimentele dăunătoare pentru sănătatea celor care le consumă şi care pot cauza o moarte precoce. Avertismentul oamenilor de ştiinţă.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Alimentele ultraprocesate, precum aripioarele prăjite de pui, hamburgherii, salamul, prăjiturile, îngheţata, cerealele pentru micul dejun, croissant-urile, bomboanele, băuturile răcoritoare carbogazoase, supele şi cremele instant, băuturile alcoolice produse prin fermentare urmată de distilare, cum ar fi whisky, gin și romul, produsele fast-food etc., pot crește riscul de deces timpuriu, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal (BMJ).

Cum „detectăm” alimentele ultraprocesate? Cercetătorii propun clasificarea lor în trei grupe în funcție de gradul lor de transformare.

Primul grup include produse neprocesate, precum fructele și legumele, laptele, carnea sau ouăle. Al doilea conține alimentele care au adaosuri de zahăr, sare sau ulei, cum sunt fructele și legumele conservate, brânza sau peștele afumat.

Al treilea grup include alimente care conțin conservanți, îndulcitori și potenţatori de aromă, precum cârnații, cerealele, băuturile carbogazoase, ciocolata şi multe produse semipreparate.

Timp de zece ani, cercetătorii au efectuat studii la care au participat 20.000 de oameni, cărora le-a fost evaluată dieta la fiecare doi ani. În timpul experimentului, au murit 335 de participanți. La 10 decese ale oamenilor care preferau alimente slab procesate au existat 16 decese ale celor care au optat pentru alimentele ultraprocesate consumate de patru ori pe zi. În plus, iubitorii de alimente ultraprocesate aveau și alte obiceiuri nesănătoase, precum fumatul.

Tematic

Oameni de știință: Aceste alimente pot prelungi viața şi se găsesc în orice frigider
Alimente minune: Cum să-ți întărești sistemul imunitar - sfaturi la început de primăvară
Sfaturile nutriționistului: Alimente de post care îți pun silueta în pericol
Tagurile:
moarte, alimente, studiu, oameni de stiinta, Lume


Știrile Zilei