01:59 23 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
Calendar Creștin Ortodox 2019
© Sputnik / Vadim Rusu

Sputnik Moldova publică calendarul celor mai importante sărbători creștin-ortodoxe pentru anul 2019.

Calendar Creștin Ortodox - 2019. Pe parcursul unui an bisericesc este rezumată lucrarea de mântuire, de la creație și până la sfârșitul lumii. Biserica Ortodoxă marchează aceste lucruri prin sărbătorile prăznuite în lunile de început și final de an.

Anul bisericesc ortodox are în centrul său praznicul Sfintelor Paști și este împărțit în trei mari faze sau perioade, numite după cartea principală de slujbă folosită de cântăreții de strană în fiecare din aceste perioade și anume:

Perioada Octoihului (perioada postpascală).

Perioada Triodului (perioada prepascală);

Perioada Penticostarului (perioada pascală);

Crugul anului bisericesc

Perioada Triodului: de la Duminica Vameșului și a Fariseului, cu trei săptămâni înainte de începutul Postului Paștilor, până la Duminica Paștilor — în total zece săptămâni. Primele trei săptămâni din această perioadă alcătuiesc vremea de pregătire sufletească în vederea începerii postului, iar restul de șapte săptămâni — adică însuși Postul Paștilor — este vremea de pregătire, prin pocăință, post și rugăciune, pentru marea sărbătoare a învierii, precedată de amintirea Patimilor lui Hristos care s-a răstignit pentru noi.

Perioada Penticostarului: de la Duminica Paștilor până în Duminica I după Rusalii (Duminica Mare) sau a Tuturor Sfinților — în total opt săptămâni.

Perioada Octoihului ține tot restul anului, adică de la sfârșitul perioadei Penticostarului până la începutul perioadei Triodului. Este cea mai lungă perioadă din cursul anului bisericesc. Durata ei variază în funcție de data Paștilor, scrie preotul și teologul Ene Braniște în cartea ”Liturgica Generală”.

”Prin structura anului bisericesc, așa cum a fost el rânduit, Biserica urmărește ca Persoana și amintirea Domnului să fie prezente în chip tainic, real și continuu în fiecare din zilele și anii vieții creștinilor”, menționează părintele Braniște.

Pe tot parcursul anului bisericesc, cu cele trei mari perioade ale lui, credincioșii trăiesc în mod concret și intens simțirea că repetă viața lui Hristos, că retrăiesc toate evenimentele vieții Lui.

În Sinaxarul peste tot anul de la finalul Ceaslovului, în ziua întâi a lunii septembrie citim că se face pomenirea anului nou bisericesc și începutul indictionului.

Spre deosebire de calendarul civil, Biserica prăznuiește prima zi a anului bisericesc pe 1 septembrie. Biserica prăznuiește această zi, adică începutul Indictionului, pentru că în această zi a intrat Mântuitorul nostru Iisus Hristos în sinagoga iudeilor și a început să propovăduiască Evanghelia.

Tematic

Calendar Ortodox: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria - istorie și semnificație
Calendar Ortodox: Viața sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei
Tagurile:
sarbatori religioase, calendar ortodox, Calendar Ortodox 2019 stil vechi


Mai multe infografice

 • Infoinvent
  Last update: 08:41 22.11.2019
  08:41 22.11.2019

  "INFOINVENT 2019: Expoziție internațională la Chișinău

  Inventatori din Republica Moldova, România, Belarus, Polonia, Italia, Coreea de Sud, Malaysia, Vietnam, Franța și alte țări au prezentat peste 400 proiecte.

  178
 • Guvernul condus de Ion Chicu
  Last update: 15:48 20.11.2019
  15:48 20.11.2019

  Cine sunt miniștrii din Cabinetul condus de Ion Chicu

  În data de 14 noiembrie, Guvernul condus de Ion Chicu și programul de activitatea al acestuia a primit votul de încredere al Parlamentului. În aceeași zi a avut loc ceremoniei de depunere a jurământului de către noii miniștri.

  162
 • Puterea de cumpărare în Europa și înMoldova
  Last update: 20:00 18.11.2019
  20:00 18.11.2019

  Puterea de cumpărare: Situația în Moldova și în UE

  Moldova este printre outsideri în rândul țărilor europene la capitolul putere de cumpărare. Vedeți în infograficul Sputnik cine sunt liderii și cine sunt codașii clasamentului.

  107
 • Noul Cabinet de Miniștri – componența Guvernului Chicu
  Last update: 14:39 14.11.2019
  14:39 14.11.2019

  Componența noului Guvern condus de Ion Chicu

  Cabinetul de Miniștri în frunte cu Ion Chicu a fost învestit astăzi de Parlament, cu votul a 62 de deputați.

  1198

Știrile Zilei