10:34 27 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.86
  • RUB0.27
  • RON4.05
  • UAH0.73
Tot ce trebuie să știți despre alegerile din Moldova
© Sputnik / Vadim Rusu

Duminică, 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare și referendum consultativ. Vedeți în infograficul Sputnik cele mai relevante informații cu privirea acest important exercițiu electoral.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

În aceiași zi cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova va fi organizat un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă susțin propunerea de a reduce numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și cea ca poporul să poată demite deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile.

Alegătorii vor primi în secția de votare patru buletine de vot, care vor avea culori diferite. Pe primul vor fi înscriși candidații electorali pe circumscripția națională, pe al doilea – candidații care concurează în circumscripțiile uninominale. Alte două buletine de vot se vor referi la cele două întrebări puse în cadrul plebiscitului național. Fiecare din cele două întrebări va fi scrisă pe un buletin aparte.

În ziua alegerilor, în Moldova vor fi deschise 2143 de secții de votare, dintre care 47 în regiunea transnistreană și 125 peste hotarele țării.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Tematic

Alegeri parlamentare: Ce nu vor putea face candidații electorali după 9 februarie
În baza căror acte putem vota la alegeri în Moldova
Tagurile:
2019, vot, alegeri parlamentare


Mai multe infografice

Știrile Zilei