04:52 13 August 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD16.61
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
Moldova turistică
© Sputnik / Nicolai Kibich

Vă prezentăm locurile din Republica Moldova ce merită a fi vizitate în opinia unor invitați ai Radio Sputnik Moldova, specialiști în domeniul turismului: Natalia Mateevici, Dumitru Niculăiță și Alin George Pătru.

Ghidul și muzeograful Natalia Mateevici ne-a dezvăluit propriul ei Top-3 al obiectivelor turistice din Moldova ce trebuie descoperite: Orheiul Vechi, Cetatea Soroca, Pădurea Domnească.  

Complexul muzeal „Orheiul Vechi”

Complexul muzeal „Orheiul Vechi” este o destinație vestită, cu vestigii ale mai multor culturi și civilizații care au locuit în spațiul dintre Nistru şi Prut. Este o destinație perfectă pentru cei care își doresc să cunoască istorie, arheologie, etnografie și arhitectuă rurală, să guste din bucatele tradiționale, să viziteze o frumoasă mănăstire rupestră și să admire peisaje spectaculoase.

Cetatea Soroca

Este situată în orașul Soroca, la aproximativ 160 de km mai la nord de Chişinău. În 1499, din porunca Domnitorului Ştefan cel Mare, pe acest loc a fost înălţată o cetate pătrată din lemn. Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareş, cetatea a fost rezidită din piatră, aşa cum o vedem astăzi. Această fortăreaţă este singurul monument medieval din Moldova care s-a păstrat aşa cum l-au conceput meşterii. În bastionul de la intrarea în cetate există o mică biserică militară.

Rezervația naturală „Pădurea Domnească”

Rezervația științifică „Pădurea Domnească” a fost fondată printr-o hotărâre de Guvern din 1993. Scopul creării acestei rezervații a fost de a proteja și conserva pădurile cu lunci inundabile, speciile rare și pe cale de dispariție de animale și plante. Rezervația ocupă o suprafață de 6.032 de hectare, inclusiv 4.977 ha de păduri ce se întind de-a lungul râului Prut, pe aproximativ 40 km: în raionul Glodeni - de la satul Cobani până la satul Moara Domnească - și în raionul Fălești - de la satul Chetriş până la Pruteni.

„Eu am fost impresionată de ceea ce am văzut în Pădurea Domnească: nu doar zimbri, dar și cea mai veche pădure din luncă din Europa și copaci de 500-700 de ani. Este nevoie de trei-patru ore până ajungi acolo (din Chișinău -n.n.), însă merită vizitată această destinație”, a povestit la Sputnik Natalia Mateevici.

Ce-i impresionează pe turiștii străini

Consultanții în turism Dumitru Niculăiță și Alin George Pătru au povestit în studioul Sputnik ce obiective turistice din Republica Moldova îi impresionează cel mai mult pe turiștii de peste hotare.

Potrivit lor, turiștii străini sunt îndeosebi interesați de turismul cultural și turismul religios. Ei rămân impresionați de frumusețea bisericilor și mânăstirilor din Republica Moldova. Totodată, aceștia preferă destinațiile turistice vitivinicole, care în ultima perioadă oferă tot mai multe servicii turistice.

Din observațiile lui Alin George Pătru, destinațiile preferate de străini sunt: Orheiul Vechi, vinăriile, Cetatea Sorocii și regiunea Transnistria, ce le trezește o curiozitate aparte.

Mănăstiri, monumente naturale, sate vechi și muzee 

Printre cele mai vizitate obiective turistice din Republica Moldova sunt mănăstirile: Mănăstirea Căpriana, Mănăstirea Hâncu, Mănăstirea Hârjeuca ș.a..

Turiștii rămân cu impresii deosebite și după vizitarea unor monumente naturale: Toltrele Prutului, Suta de movile, Peștera Emil Racoviță.

De asemenea, turiștii vizitează satele vechi și frumoase, în care s-au păstrat tradițiile neamului: Cosăuți, Japca, Rudi, Saharna, Țâpova.

Cei interesați de cultură, artă și istorie vizitează muzeele și casele-muzeu: „Aleksandr Pușkin”, „Alexei Mateevici”, „Constantin Stamati”, „Igor Vieru”, Muzeul de Arheologie si Etnografie, Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Meșteșugurilor Populare din s. Ivancea, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul național găgăuz de istorie și etnografie „D. Cara-Ciobanu” ș.a..

Tematic

Atenție mare când pășiți pragul unei agenții de turism: Șarlatanii au liber la escrocherii
Cum îți planifici vacanța, apelezi la o agenție de turism sau mergi pe cont propriu
Tagurile:
frumoase, cel mai frumoase locuri din lume, Moldova, locuri, turiști


Mai multe infografice

 • Cum să alegem corect un pepene verde
  Last update: 11:47 03.08.2020
  11:47 03.08.2020

  Cum să alegem un harbuz fără nitrați

  Luna august este sezonul pepenilor verzi și galbeni. Specialiștii ne avertizează însă că fructele și legumele de sezon pot fi contaminate cu nitrați care provoacă probleme serioase de sănătate.

  322
 • Uniunea Economică Eurasiatică în cifre
  Last update: 11:20 17.07.2020
  11:20 17.07.2020

  Uniunea Economică Eurasiatică în cifre

  Moldova trebuie să fie interesată de o cooperare strânsă cu Uniunea Economică Eurasiatică. UEEA este printre cei trei lideri mondiali la producția de gaz și de petrol.

  262
 • Interzis până la 1 august
  Last update: 22:27 14.07.2020
  22:27 14.07.2020

  Mai multe interdicții, în vigoare până la 1 august

  Comisia Națională de Sănătate Publică a prelungit perioada stării de urgență în sănătate publică. Vedeţi în ingograficul Sputnik ce nu aveţi voie să faceţi până pe 1 august.

  874
 • ”Turism politic” în parlamentul Moldovei 2020
  Last update: 13:52 10.07.2020
  13:52 10.07.2020

  ”Traseismul politic” - iulie 2020

  În luna iunie, a continuat procesul de ”migrație” în rândurile deputaților moldoveni - unii parlamentari au decis să părăsească fracțiunile partidelor datorită cărora au ajuns în forul legislativ suprem al țării.

  189

Știrile Zilei