23:55 12 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.22
  • USD17.43
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.71
Guvernele de la Chișinău care au căzut după moțiune de cenzură
© Sputnik / Moldova

Trei dintre cele 20 de guverne pe care le-a avut Republica Moldova din 1991 până acum au fost destituite printr-o moțiune de cenzură: Guvernul Sturza, Guvernul Filat II și Guvernul Streleț. Va fi destituit prin moțiune de cenzură și Guvernul condus de Maia Sandu?

Trei guverne de la Chișinău au fost destituite de la Proclamarea Independenței (1991) în urma unei moțiuni de cenzură.

Guvernul condus de Maia Sandu riscă să devină al patrulea. 

Guvernul Maia Sandu

8 iunie 2019 - ?

Acest Guvern, instalat de alianța formată de Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, a anunțat din start și reforme în Justiție, declarând drept prioritară numirea unui nou procuror general și ”dezoligarhizarea” țării.

Guvernul condus de Maia Sandu și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, după ce nu l-a agreat pe niciunul dintre cei patru candidați la șefia Procuraturii. Deoarece premierul a „ocolit Parlamentul la modificarea legii, iar aceste inițiative contravin Constituției și acordurilor semnate de PSRM și Blocul ACUM, deputații socialiști au anunțat că este posibil să depună o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului.

Guvernul Ion Sturza

19 februarie 1999 - 5 noiembrie 1999

A căzut în urma moțiunii de cenzură depusă de deputați comuniști, creștin-democrați și independenți, nemulțumiți de politicile promovate de premier, inclusiv în domeniul privatizării unor întreprinderi din industria vinului și tutunului.

Guvernul Vlad Filat II

14 ianuarie 2011 - 30 mai 2013

Moțiunea de cenzură împotriva acestui guvern a fost depusă de parlamentarii comuniști și sprijinită de cei democrați. Autorii moțiunii l-au învinuit pe premier de fapte de corupție.

Guvernul Valeriu Streleț

30 iulie 2015 - 29 octombrie 2019

Destituit în urma unei moțiuni de cenzură a deputaților socialiști și comuniști, susținută și de democrați. Ex-premierul Streleț a fost învinuit că ar încerca să-l sprijine pe ex-premierul Vlad Filat, plasat în arest la 15 octoimbrie 2015, și să împiedice ancheta în dosarul fraudei bancare. 

Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (163)

Tematic

Dodon: Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului deja se pregătește
Tagurile:
Chișinău, guvern, moțiune de cenzură


Mai multe infografice

Știrile Zilei