16:14 08 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.32
 • RUB0.24
 • RON4.04
 • UAH0.64
Votarea privind amendarea Constituției Rusiei
© Sputnik / Moldova

Astăzi în Rusia a demarat etapa finală a votului pentru amendarea Constituției. 1 iulie este principala zi și ultima în care rușii pot susține sau respinge modificările în Legea Supremă propuse.

Votul în Rusia începe la ora 8:00 dimineața, ceea ce înseamnă că în unele regiuni din Orientul Îndepărtat ale federației oamenii au început să vină la urne la ora 23:00 a Moscovei. 

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Astăzi este principala zi a scrutinului privind amendarea Constituției, dar cetățenii ruși pot vota începând cu data de 25 iunie. 

Ei și-au putut exercita acest drept și prin intermediul votului electronic. Cei care au ales această modalitate, urmau în perioada 5 - 21 iunie să depună o cerere prin intermediul portalului serviciilor publice sau prin mos.ru.

Potrivit președintelui CEC al Rusiei, Ella Pamfilova, în cadrul votării sunt deschise peste 96,5 mii de secții de vot.

Și cetățenii ruși care se află în Moldova își pot exercita dreptul la vot - la Chișinău și Tiraspol. În Capitală a fost deschisă o secție de votare în cadrul secției consulare a Ambasadei Federației Ruse, iar la Tiraspol oamenii pot vota în scuarul Bisericii „Sfântul Andrei”.

Secțiile votare de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise pe tot parcursul zilei, de la 08:00 până la 20:00.

Pentru a primi buletinul de vot, oamenii trebuie să aibă cu ei pașaport valabil care atestă cetățenia Rusiei sau certificat de reîntoarcere în Federația Rusă.  

În cadrul secțiilor de votare vor fi întreprinse măsuri de prevenire a infecției COVID-19 și de asigurare a securității pentru toți participanții la vot. 

Amintim că Vladimir Putin a propus adoptarea unor amendamente la legea fundamentală a Rusiei în luna ianuarie a acestui an, în cadrul unui mesaj anual adresat Adunării Federale. Proiectul de lege care prevede această inițiativă a fost adoptat de Duma de Stat pe 11 martie. În aceeași zi, documentul a fost aprobat de Consiliul Federației (Senat).

„Problemele legate de protecția socială, atunci când vorbim despre o grijă deosebită față de copii, trebuie să fie specificate în Legea Fundamentală a țării. Când vorbim despre justiție socială, care trebuie să se exprime prin faptul că omul nu poate primi mai puțin decât salariul minim pe economie și atunci când coșul minim de consum trebuie să corespundă salariului minim pe economie. Există multe alte chestiuni. Spre exemplu, în constituție se vorbește despre necesitatea unei funcționări normale a sistemului de pensii, cum trebuie el să arate. Până în prezent, în niciun document nu este prevăzut faptul că pensiile trebuie să fie indexate periodic”, a declarat anterior președintele Rusiei. 

El a specificat că amendamentele la Constituție reprezintă un mijloc de a reflecta în legea fundamentală problemele care “s-au copt”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Președintele Igor Dodon propune amendarea Constituției: Iată despre ce este vorba - Video
Tagurile:
amendarea Constituției, Rusia, vot


Mai multe infografice

 • Universitățile din Moldova: ghid pentru absolvenți
  Last update: 08:50 07.07.2020
  08:50 07.07.2020

  Universitățile din Moldova: Ghid pentru absolvenți

  Mulți dintre absolvenți nu au decis încă unde să-și urmeze studiile universitare – în infogaraficul Sputnik puteți găsi informație utilă despre instituțiile de învățământ superior din Moldova.

  112
 • Exporturile de vinuri în 2019 față de 2018
  Last update: 08:55 13.06.2020
  08:55 13.06.2020

  Exporturile de vinuri în 2019 față de 2018

  Vinurile produse în Moldova sunt o adevărată mândrie. Datorită lor, am început să devenim cunoscuți în toată lumea. De la an la an, vinificatorii extind suprafețele plantate cu viță de vie și obțin mai mult vin pentru export.

  245
 • Evoluția indicatorilor macroeconomici
  Last update: 18:55 12.06.2020
  18:55 12.06.2020

  Ce s-a întâmplat cu economia Moldovei de la Suveranitate încoace

  În ajunul împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate, Sputnik Moldova a efectuat o analiză a indicatorilor macroeconomici, pentru a avea un tablou clar al evoluției țării noastre.

  115
 • Moldova – trei luni de luptă cu COVID-19
  Last update: 22:27 05.06.2020
  22:27 05.06.2020

  Moldova: Evoluția epidemiei de COVID-19 în cifre

  Astăzi s-au împlinit exact 90 de zile de la confirmarea primului caz de COVID-19 în Republica Moldova. Cum a evoluat situația epidemiologică în acest răstimp și la ce rezultat am ajuns astăzi. Vedeți cifre și date elocvente în Infograficul Sputnik Moldova.

  256

Știrile Zilei