01:58 23 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.12
  • USD17.88
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Parlamentul European

Uniunea Europeană îi cere Serbiei să se alăture la politică externă a blocului comunitar

© AFP 2019 / FREDERICK FLORIN
Relații internaționale
Sa primesc un link scurt
43 0 0

Parlamentul European îi cere Serbiei să se alăture la politica externă a UE și se arată îngrijorat de cooperarea militară a Belgradului cu Rusia și Belarus.

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Parlamentul European a adoptat o rezoluției în care îi cere Serbiei să urmeze politica externă a Occidentului în relațiile cu Moscova, exprimându-și îngrijorarea față de cooperarea Belgradului cu Rusia în domeniul militar.

Documentul a fost pus la vot în cadrul sesiunii plenare a comisiei pentru afacerile externe a Parlamentului European, fiind aprobat joi de majoritatea deputaților (503 – pro, 85 - împotrivă).

“Parlamentul European îndeamnă Serbia să-și sporească coordonarea cu politica externă și de apărare a Uniunii Europene, inclusiv politica în raport cu Rusia, precum și în cadrul ONU”, se spune în unul din punctele documentului. În afară de aceasta, în text se exprimă “îngrijorarea față de continuarea cooperării militare a Serbiei cu Rusia și Belarus”.

În proiectul rezoluției se conține și un îndemn adresat Belgradului “de a dezvolta politica energetică în așa fel încât să diminueze dependența față de importul de gaze rusești”.

“Serbia înregistrează un progres semnificativ în obiectivul său strategic de aderare la UE, au fost deschise 14 capitole de negociere, două dinte care au fost temporar închise. Luând în considerație eforturile îndreptate spre adoptarea și realizarea unor reforme, în special, în ceea ce privește statul de drept și normalizarea relațiilor cu Kosovo, în următoarele luni ar putea fi deschise noi capitole. PE este dispus să susțină în continuare Serbia în parcursul ei european”, a comentat adoptarea documentului raportorul Parlamentului European pentru Serbia, David McAllister.

Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Serbiei, Ivica Dačić, a declarant că Serbia nu se va alătura sancțiunilor europene împotriva Moscovei. Ministrul Apărării al Serbiei, Aleksandar Vulin, a declarant în august că Serbia nu se va alătura niciodată isteriei antirusești și nici sancțiunilor împotriva Rusiei.

Tematic

Parlamentul European a adoptat o rezoluție împotriva Ungariei
Amendament în Parlamentul European: Ridicarea sancțiunilor antirusești
Tagurile:
cerere, Politica externă, Serbia, Uniunea Europeana


Știrile Zilei