17:47 10 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
Relații internaționale
Sa primesc un link scurt
220 0 0

Ar fi mai simplu să fie lichidată UE, apoi reînființată din nou, decât continuarea dezvoltării ei în formula actuală, consideră fostul președinte al Poloniei Lech Wałęsa.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Ar fi mai simplă lichidarea și reînființarea Uniunii Europene, decât dezvoltarea ei în forma actuală, consider fostul președinte al Poloniei Lech Wałęsa.

"Uninea Europeană a fost creată în cu totul alte condiții decât cele pe care le avem astăzi. Am prevenit demult Germania și Franța că nu vor reuși să salveze Uniunea dacă statele-membre vor merge departe, în direcții diferite", a declarat Wałęsa într-un interviu oferit publicației suedeze “Aftonbladet”.

În opinia lui, în actuala situație „este mai simplu să lichidezi Uniunea în forma ei actuală și să începi totul de la zero”.

În varianta propusă de Wałęsa, “toate statele UE ar trebui să depună din nou cerere de aderare la comunitate”. Apoi, el propune elaborarea unei liste de zece angajamente pe care și le va asuma fiecare stat, precum și zece reguli care le vor fi garantate.

“Uneori în dezvoltare este nevoie de un pas radical pentru a merge înainte, exact așa cum în trecut am trecut de la comunism la democrație. Acum va trebui să facem un pas mare”, a spus fostul președinte.

Vorbind despre alegerile europarlamentare din mai, Wałęsa a recunoscut că nu vede deocamdată un candidat demn pentru care ar dori să voteze.

“Nu știu pentru cine aș vota. Voi vota, sunt obligat. Voi opta pentru o variantă mai puțin nocivă”, a spus el.

Tematic

Polexit: Pericol pentru Uniunea Europeană - Polonia ar putea ieși din blocul comunitar
Statele Unite ale Americii renunță la ideea de a amplasa o bază militară în Polonia
Tagurile:
Polonia, UE, lichidat, Lech Walesa


Știrile Zilei