23:43 01 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.61
  • USD17.61
  • RUB0.25
  • RON4.05
  • UAH0.66
Relații internaționale
Sa primesc un link scurt
11010

Săptămâna APCE la Chișinău: Coraportorii Vareikis și Blondin se informează despre situația politică din Moldova după instaurarea unei noi puteri.

CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Săptămâna APCE, la Chișinău. Coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin, se află săptămâna aceasta într-o vizită de informare în Republica Moldova.

Coraportorii APCE pentru Moldova urmează să se documenteze despre ultimele evoluții politice privind funcționarea instituțiilor democratice după alegerile parlamentare din februarie 2019. Raportorii de la Strasbourg se vor informa cu privire la situația de după criza constituțională și politică din iunie 2019, măsurile luate în domeniile justiției și luptei împotriva corupției, legislația și acțiunile preconizate pentru depolitizarea justiției și a instituțiilor de stat, evoluțiile privitoare la cadrul electoral.

ПАСЕ
© Sputnik / Владимир Федоренко

Potrivit programului, coraportorii APCE vor avea întrevederi cu președintele țării, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și prim-ministrul Maia Sandu.

Agenda vizitei mai include întrevederi cu deputații din Comisia juridică, numiri și imunități, Comisia control al finanțelor publice, Comisia drepturile omului și relații interetnice. Coraportorii vor discuta cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare și cu delegația parlamentară la APCE.

Oficialii APCE vor mai avea întrevederi la Centrul Național Anticorupție, Curtea Constituțională, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi, Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. Coraportorii vor mai discuta cu viceprim-ministrul Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasilii Șova, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Oficialii APCE se vor mai întâlni cu reprezentanții comunității diplomatice și cu organizațiile societății civile active în domeniul justiției și luptei împotriva corupției.

Egidijus Vareikis este deputat din Lituania, Grupul Partidului Popular European, iar Maryvonne Blondin este parlamentară din Franța, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor.

Pe data de 8 iunie, PSRM și Blocul politic ACUM au decis să se coalizeze și să formeze o majoritate parlamentară. Șase zile mai târziu, Partidul Democrat, aflat la guvernare timp de 3 ani, a anunțat că se retrage de la conducerea țării și trece în opoziție.  

Tematic

CEC i-a informat pe raportorii APCE cum se vor desfășura alegerile în Moldova
Ce crede APCE despre Guvernul Maiei Sandu
Tagurile:
raportori, Parlament, APCE


Știrile Zilei