18:07 22 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.43
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.72
Școala

Ambasadorul României la Moscova a criticat planurile Kievului de ucrainizare a românilor

© Sputnik / Aleksandr Kryazhev
Relații internaționale
Sa primesc un link scurt
120 0 0

Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, a criticat intenția autorităților de la Kiev de a lichida învățământul în limba română.

BUCUREȘTI, 15 oct – Sputnik. Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, a criticat intenția autoritățile ucrainene de lichidare a învățământului în limba română până în anul 2023.

“E trist. Românii din Ucraina își apăra dreptul la supraviețuire. Kievul nu înțelege că nu este deloc "european" să închizi clase/școli in limbile minorităților, mai ales unde acestea trăiesc compact de veacuri”, a scris diplomatul pe contul său de Facebook, comentând un reportaj realizat de postul de televiziune TVR despre situația școlilor cu predare în limba română din Ucraina.

Acesta a subliniat că în România minoritățile naționale, inclusiv ucrainenii, primesc de la stat buget anual consistent pentru renașterea și păstrarea identității de limba și cultură, locuri de deputați în Parlament și multe alte drepturi.

Mai devreme, ministrul Educației din Ucraina, Hanna Novosad, a anunțat la un post ucrainean de televiziune că până în anul 2023 toate școlile cu predare în limbile oficiale ale UE vor trece la predarea în limba ucraineană.

Tagurile:
ambasador


Știrile Zilei