18:17 04 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.43
  • USD17.23
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.63
Relații internaționale
Sa primesc un link scurt
14910

Președintele și oficiali SUA au prezentat asasinarea unui general iranian ca o mare realizare - în consecință, procurorii iranieni au emis mandate de arestare pe numele lui Trump şi a altor 35 de persoane implicate.

BUCUREȘTI, 30 iun – Sputnik. Ieri a fost făcut un anunț șocant – s-au emis, de către autoritățile de la Teheran, mandate de arestare pentru preşedintele SUA, Donald Trump și pentru alte 35 de persoane, considerate a fi implicate în asasinarea generalului Qassem Soleimani.

Reamintim că fapta este certă și recunoscută, trupe speciale ale SUA asasinându-l, în ianuarie, în Irak, pe generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quods din cadrul Gardienilor Revoluţiei.

Ulterior, președintele american și oficiali de la Washington au prezentat asasinarea ca o mare realizare, acuzându-l pe Soleimani de coordonarea atacurile comise asupra trupelor americane din Orientul Mijlociu – acuzație care nu fusese făcută înainte de asasinare.

În consecință, procurorul iranian Ali Alqasimehr a anunţat emiterea de mandate de arestare pe numele preşedintelui Trump şi a altor 35 de persoane implicate în operaţiunea contra lui Soleimani, mandatele vizând acuzaţiile ”de crimă şi act terorist”.

Mandatul fiind internațional, autoritățile iraniene au apelat și la Interpol.

În ciuda acestor acuzații extrem de grave – și, în parte, recunoscute de cei implicați (asasinarea) SUA au avut o reacție uluitoare, de sfidare: ”Este un act de propagandă”.

”Evaluarea noastră este că Interpol nu intervine pentru a emite alerte roşii în cazuri de natură politică - aici este un caz de natură politică”, a declarat Brian Hook, emisarul SUA privind Iranul, transmite Reuters

Reprezentantul SUA a declarat că demersul Iranului ”nu are nicio legătură cu siguranţa naţională, cu pacea internaţională sau cu promovarea stabilităţii, este un act de propagandă pe care nu îl ia nimeni în serios”.

Reamintim că, în ianuarie, Hook a fost cel care a anunțat că Soleimani plănuia un ”atac iminent asupra locațiilor SUA din Irak, Liban, Siria și alte state, urmând a ucide sute de americani”.

Evident, nici până azi probele acestei acuzații nu au fost prezentate opiniei publice internaționale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Trump, mandat, arest


Știrile Zilei