03:21 13 August 2020
În direct
  • EUR19.56
  • USD16.61
  • RUB0.23
  • RON4.04
  • UAH0.60
Relații internaționale
Sa primesc un link scurt
73 0 0

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Bruxelles-ul trebuie să se pregătească pentru varianta ca negocierile comerciale cu Marea Britanie privind Brexit să eșueze, spunând că s-au făcut progrese „minime” cu Londra.

BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik, Doina Crainic. Vorbind în Camera inferioară a parlamentului din Germania, Merkel a spus că, deşi „va continua să susţină eforturile pentru găsirea unei soluții bune”, Uniunea Europeană „trebuie să se pregătească pentru o situație în care nu se va ajunge la un acord”, potrivit RT

„Progresul în negocieri este foarte limitat”, a declarat Merkel, care a preluat miercuri funcția de șef al președinției rotative a Consiliului UE.

Deși negocierile dintre UE și Marea Britanie sunt accelerate, faptul că termenul limită pentru extinderea acestora a trecut înseamnă acum că trebuie încheiat un acord care să fie ratificat până la sfârșitul anului, când se încheie perioada de tranziție post-Brexit.

Ambasadorul Germaniei la Bruxelles, Michael Clauss, a declarat că va exista o „situaţie dificilă” în ianuarie, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere, adăugând că „întotdeauna este nevoie de doi într-un tango”. El a spus că statele membre ale UE „nu vor accepta ceva care ar aduce concurență neloială în casa noastră”.

Dacă nu se ajunge la un acord, comerțul va fi perturbat și standardele vor ajunge să fie cele stabilite de Organizația Mondială a Comerțului, tarifele fiind majorate la mărfurile tranzacționate între Marea Britanie și UE, cu posibile diferențe în reglementările și verificările de siguranță ale produselor.

Merkel a spus, săptămâna trecută, că Marea Britanie va trebui să „trăiască cu consecințele” unor legături economice slabe cu blocul format din 27 de membri, dacă decide să nu mențină standarde de mediu și sociale similare cu cele din UE.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
BREXIT, acord, Ue, Merkel


Știrile Zilei