18:14 13 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.52
  • USD17.69
  • RUB0.25
  • RON4.37
  • UAH0.65
Relații internaționale
Sa primesc un link scurt
99 0 0

Europarlamentarul francez, Matilda Androuet, a chemat la rezistență împotriva sancțiunilor SUA în legătură cu construcția gazoductul Nord Stream 2.

BUCUREȘTI, 25 mart - Sputnik. Matilda Androuet, europarlamentar din Franța, a chemat la rezistență împotriva sancțiunilor SUA în legătură cu construcția gazoductul Nord Stream 2.

Parlamentarul a reamintit că restricțiile impuse de Washington au dus la faptul că unele dintre cele 120 de companii europene implicate în proiect au fost forțate să refuze să participe la acesta, deși construcția se apropie de sfârșit.

Androuet a întrebat dacă Comisia Europeană intenționează să treacă de la „cuvinte goale” la acțiune și să i-a măsuri concrete pentru a combate sancțiunile extrateritoriale. Ea a subliniat că Casa Albă încalcă dreptul internațional, iar politica sa de sancțiuni, inclusiv împotriva firmelor europene, este un „atac direct asupra intereselor economice și a suveranității naționale” a UE.

Anterior, Statele Unite au apelat din nou la toate companiile implicate în construcția Nord Stream 2. Secretarul de stat Anthony Blinken a declarat că partenerii proiectului riscă să fie sancționați și le-a cerut să nu mai lucreze la conductă. Ca răspuns, Uniper și OMV au venit în sprijinul Nord Stream 2.

”Nord Stream 2”

Nord Stream 2 are în vedere construirea a două linii ale unei conducte de gaz cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi pe an de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până la Germania. De asemenea, va trece prin zonele teritoriale sau exclusiv economice din Finlanda, Suedia și Danemarca.

Proiectul este opus activ Statelor Unite, care promovează gazul său natural lichefiat către UE, precum și Ucraina și o serie de țări europene. Statele au impus sancțiuni asupra conductei de gaz în decembrie 2019, ca urmare a faptului firma elvețiană Allseas a fost obligata să oprească instalarea. Federația Rusă a declarat în repetate rânduri că acest proiect este comercial și benefic pentru Europa. Republica Federală Germania susține finalizarea conductei de gaz și respinge sancțiunile extrateritoriale unilaterale ale Statelor Unite.

Acum, construcția a ajuns la stadiul final. Potrivit operatorului Nord Stream 2 AG, aproximativ 148 de kilometri de conductă au rămas neacoperiți din lungimea totală a celor două linii de 2.460 de kilometri: 120 în apele daneze și 28 în Germania. Lucrările în Danemarca au început deja. La sfârșitul lunii martie, nava de instalare a țevilor Akademik Chersky se va alătura Fortunei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Nord Stream 2, sancțiuni, SUA

Știrile Zilei