12:53 23 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.37
  • USD17.97
  • RUB0.25
  • RON4.34
  • UAH0.66
Relații internaționale
Sa primesc un link scurt
81 0 0

Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova și Washingtonul lucrează la mai multe aspecte legate de organizarea unei întâlniri între președintele rus, Vladimir Putin, și cel american, Joe Biden.

CHIȘINĂU, 11 mai - Sputnik. Moscova și Washington lucrează la diverse aspecte legate de organizarea unei întâlniri între președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, a declarat ministrul rus de Externe Sergei Lavrov.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

„Am dori, de asemenea, să înțelegem cum vor acționa colegii noștri americani. Le-am pus această întrebare, dar nu am primit răspuns. Mă refer la consecutivitatea pașilor ... Cu o atitudine în general pozitivă față de această inițiativă, studiem toate aspectele care au legătura cu aceasta", a spus el.

Ministrul a menționat necesitatea dialogului între țări, în special în condițiile în care Washingtonul „a distrus în mod constant practic toate mecanismele de control al armelor”. Potrivit lui, a rămas doar tratatul START-3.

"Propunem să luăm în considerare problemele din domeniul stabilității strategice, a tuturor factorilor fără excepție, toate sistemele fără excepție, atât ofensive, cât și defensive, care au un impact direct asupra acestei stabilități strategice", a explicat Lavrov.

El a reamintit că propunerile Rusiei au fost depuse în ultimul an al administrației lui Donald Trump. Au fost confirmate „când s-a schimbat stăpânul la Casa Albă”.

Kremlinul
© Sputnik / Nataliya Seliverstova
Ministrul de Externe a menționat că așteaptă o reacție de la partea americană, totuși, potrivit primelor semne, Statele Unite ar dori să „restrângă semnificativ agenda discuției privind stabilitatea strategică” și să nu includă în negocieri toți factorii care afectează starea actuală a lucrurilor în acest domeniu.

La mijlocul lunii aprilie, președintele SUA, Joe Biden, l-a invitat pe omologul său rus să aibă o întâlnire bilaterală într-o țară terță pentru a discuta problemele acumulate. Ulterior, secretarul de stat Anthony Blinken a precizat că este vorba dee săptămânile următoare.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin Dmitri Peskov a menționat că nu a fost convenită o dată anume, dar vorbim despre lunile de vară. El a subliniat că ideea necesită o analiză profundă: de fiecare dată declarațiile Washingtonului despre îsummit sunt făcute în paralel cu cele despre sancțiuni. Liderul american a declarat săptămâna trecută că speră să se întâlnească cu președintele rus în iunie.

După cum a anunțat publicația Politico, care citează foști oficiali americani, summitul ar putea avea loc în Republica Cehă, Islanda, Slovenia sau Azerbaidjan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Presa a aflat unde ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin și Biden
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin, întâlnire, Lavrov

Știrile Zilei