21:35 18 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Relații internaționale
Sa primesc un link scurt
7410

Moscova a decis să o expulzeze pe purtătoarea de cuvânt a Ambasadei SUA, drept măsură de răspuns la acțiunile întreprinse de americani împotriva diplomaților ruși.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Unul din cei mai importanți diplomați americani din cadrul Ambasadei în Rusia, purtătoarea de cuvânt Rebecca Ross, a fost informată să se pregătească pentru reîntoarcerea la Washington, informează RIA Novosti.

Surse din cadrul Ninisterului rus al Afacerilor Externe au spus astăzi dimineață că Ross, care a fost un critic vocal al politicilor din țară, este printre cei 10 oficiali americani care vor fi declarați persona non grata. Ulterior, chiar ea a confirmat că a primit notificarea ce confirmă decizia. Se pare că li s-a dat o lună de zile ca să-și pregătească plecarea.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров
© Photo : Пресс-служба МИД РФ

”Acesta este un răspuns în oglindă la acțiunile ostile ale părții americane împotriva unor angajați de la Ambasada Rusiei la Washington și de la Consulatul General al Rusiei din New York, care au fost declarați persona non grata într-un mod nerezonabil”, a declarat Ministrul rus al Afacerilor Externe.

În aprilie, președintele american Joe Biden anunțase că 10 diplomați ruși vor fi expulzați de la Washington. Moscova își configurează propria listă de nume ale persoanelor expulzate drept  răspuns.

Decizia a fost prezentată de Casa Albă drept un răspuns la presupusul amestec rusesc în alegerile prezidențiale din 2020, cu acuzația că Rusia ar fi fost în spatele cazului de spionaj cibernetic SolarWinds.

Și alte țări au expulzat diplomați ruși și s-au confruntat cu reacții de răspuns, printre acestea fiind Cehia, Bulgaria și Statele Baltice.

Ambasada SUA la Moscova a anunțat deja că diminuarea echipei și interdicția de a mai angaja cetățeni ruși îi va afecta serios funcțiunile sale de bază. În aprilie, aceasta a anunțat că nu va mai acorda vize de non-imigrant rușilor cu excepția ”urgențelor de viață și de moarte”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Rusia expulzează un diplomat român
Tagurile:
Rusia, expulzați, diplomați americani

Știrile Zilei