10:05 25 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.49
  • USD17.99
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65
Relații internaționale
Sa primesc un link scurt
118 0 0

Ministrul rus de Externe a calificat drept constructivă întrevederea pe care a avut-o la Reykjavik cu secretarul de stat american.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Ministrul rus ce Externe, Serghei Lavrov, a declarat după discuțiile de la Reykjavik cu secretarul de stat american, Anthony Blinken, că părțile rusă și americană înțeleg necesitatea „de a depăși situația nesănătoasă care s-a creat în relațiile dintre Moscova și Washington în anii precedenți”.

"Există o mulțime de blocaje, nu este ușor să le deznodăm, dar am simțit că Anthony Blinken și echipa sunt hotărâți să facă acest lucru. Nici noi nu vom sta cu mâinile în sân", a adăugat șeful diplomației de la Moscova.

Vorbind despre situația legată de activitatea misiunilor diplomatice din Rusia și Statele Unite, el a menționat că reacția în lanț a închiderii misiunilor diplomatice nu convine nimănui.

"Acest cerc vicios de lovituri a fost inițiat de președintele Obama atunci când pleca de la Casa Albă <...> Această reacție în lanț, în opinia mea, nu convine nimănui. Am simțit același sentiment și la colegii noștri americani. Vom pregăti propuneri pentru președinții noștri", a spus Lavrov.

Lavrov a mai precizat că a discutat cu omologul său american o serie de probleme internaționale: situația din Peninsula Coreeană, restabilirea unui plan comun de acțiune cuprinzător asupra programului nuclear iranian și situația din Afganistan. „Am discutat cum putem face toate aceste acțiuni mai eficiente la această etapă”, a spus ministrul rus.

Negocierile dintre Lavrov și Blinken la Reykjavik au durat aproape două ore. La demararea întrevederii - prima față în față de la numirea lui Blinken în funcție - Lavrov a spus că Moscova și Washingtonul trebuie să decidă cum să dezvolte în continuare relațiile, există abordări divergente serioase.

Potrivit lui, Rusia este pregătită „să curețe ”dărâmăturile” moștenite de la administrațiile anterioare ale SUA”, inclusiv în ceea ce privește problema funcționării normale a misiunilor diplomatice din ambele țări.

La rândul său, Blinken a exprimat opinia că Statele Unite și Rusia pot lucra în mai multe direcții, în pofida existenței divergențelor, iar dacă liderii țărilor pe care le reprezintă vor coopera, lumea va deveni mai sigură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Lavrov: Unele afirmații ale demnitarilor din SUA au note schizofrenice
Lavrov, despre pregătirile pentru o eventuală întâlnire între Putin și Biden
Tagurile:
Antony Blinken, întâlnire, Lavrov

Știrile Zilei