01:12 20 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Relații internaționale
Sa primesc un link scurt
48 0 0

Un sondaj efectuat de firma de sondare a opiniei publice Forsa din Berlin a arătat că aproape două treimi dintre germani doresc o relație mai bună cu Rusia.

BUCUREŞTI, 6 iun – Sputnik, Doina Crainic. Comandat de Comitetul german pentru relații economice cu Europa de Est (OA), un grup de interese care determină Berlinul să aibă relaţii comerciale cu estul continentului, sondajul arată că majoritatea germanilor (62%) doresc o relaţie mai bună a țării cu Rusia.

„Dacă ar fi după dorinţa populației germane, relația dintre UE şi Rusia s-ar extinde semnificativ în mai multe domenii diferite”, a declarat președintele OA, Oliver Hermes, menționând că oamenii văd un avantaj în cooperare și în relații mai strânse, în special în economie și în sectorul energetic.

Hermes a mai precizat că germanii doresc un „spațiu economic european comun cu includerea Rusiei”, ceea ce presupune finalizarea proiectului conductei de gaz Nord Stream 2 și aprobarea vaccinului Sputnik V.

Sondajul, citat de RT, a fost publicat miercuri, în aceeași zi în care regiunea nordică a Germaniei, Mecklenburg-Pomerania Inferioară, a găzduit evenimentul „Ziua Rusiei”. Landul făcea parte din fosta Germanie de Est și are legături strânse cu Moscova datorită Nord Stream 2. Când conducta va fi gata, Mecklenburg-Pomerania va primi gaze din regiunea rusă Leningrad.

În ciuda unei cooperări strânse în sectorul energetic și a dispoziţiei Berlinului de a sfida SUA pentru a colabora cu Moscova pentru a-și atinge obiectivele economice, relația dintre Germania și Rusia nu este pe deplin pozitivă.

În august anul trecut, personajul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a fost dus la Clinica Charité din Berlin, după ce i s-a făcut rău într-un zbor. Medicii germani au anunțat ulterior că Navalnîi a fost otrăvit cu substanţa Novichok, contrazicându-i pe medicii din Omsk, unde a fost tratat iniţial.

De asemenea, cele două țări s-au confruntat în legătură cu afirmațiile că Rusia s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice asupra legislatorilor germani și, mai recent, asupra rutelor de trafic aerian, un traseu de zbor propus de Lufthansa care să evite spațiul aerian deasupra Belarusului fiind respins de autoritățile de la Moscova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Rusia, Germania

Știrile Zilei