21:29 25 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.85
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.73
Medicină
Sa primesc un link scurt
42720

În timpul somnului, toxinele sunt eliminate, iar o parte din această muncă le revine microgliilor, care ingerează resturile de celule moarte din creier

CHIȘINĂU, 26 dec – Sputnik. Lipsa somnului ne afectează întreg organismul. Dar cel mai afectat este creierul, iar un nou studiu spune că, private de somn, celulele neuronale se autoconsumă.

În timpul somnului, toxinele sunt eliminate, iar o parte din această muncă le revine microgliilor, care ingerează resturile de celule moarte din creier. Şi astrocitele, cele mai mari celule din ţesutul nervos, pun umărul la treabă. Ele taie sinapsele leneşe, ca să ajute creierul să se reîncarce, potrivit Digi24, care citează revista New Scientist.

La şoarecii odihniţi, astrocitele au fost active în proporţie de 6%. Spre comparaţie, la cei care nu au dormit cinci zile, activitatea celulelor stelate a fost de 13,5%. Experţii Universităţii Politehnice Marche din Italia spun că, din cauza lipsei somnului, celulele sunt forţate să se activeze şi ajung astfel să mănânce sinapsele funcţionale.

Totul despre somn: informații, rețete, sfaturi
© Sputnik / Nicolai Kibich
Totul despre somn: informații, rețete, sfaturi

Tematic

Studiu alarmant: Modificările chimice în creier produse de dependența de telefon
Tagurile:
somn insuficient, efecte dezastruoase, sanatos, socant, Somn, creier, sfaturi, Italia


Știrile Zilei