16:07 22 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.47
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.60
Galina Kiriakova

Kiriakova: Epidemia de rujeolă din Ucraina ar putea ajunge în Moldova

© Sputnik / Rodion Proca
Medicină
Sa primesc un link scurt
82 0 0

În condițiile nerespectării calendarului vaccinărilor, în Moldova a crescut considerabil pericolul declanșării epidemiei de boli infecțioase, inclusiv de rujeolă.

CHIȘINĂU, 30 ian — Sputnik. Șefa secției reanimare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase "Toma Ciorbă", Galina Kiriakova, a dat detalii despre primul caz de îmbolnăvire cu rujeolă înregistrat în Republica Moldova.

Este vorba de un copil de șapte luni din raionul Glodeni care s-a molipsit în Ucraina, unde autoritățile au declarat stare de epidemie de rujeolă. Copilul nu era vaccinat.

Cezar Salagor
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Apariția unui bolnav de rujeolă în Moldova era ceva de așteptat, consideră Kiriakova. Însă la ora actuală este foarte complicat de prevăzut cum va evolua situația și dacă acest caz singular va degenera sau nu într-o epidemie.

„Întotdeauna există un pericol. Am progresat foarte mult în privința vaccinării. Însă acest caz de îmbolnăvire era de așteptat și nimeni nu poate spune cum va evolua starea de lucruri. Nimeni nu poate spune ce va fi, deoarece au fost modificate legile epidemiologice. La noi funcționa un sistem de vaccinare normal și a dat rezultate: am uitat de înseamnă vărsat de vânt și scarlatină, am uitat de foarte multe boli. Acum însă suntem nevoiți să ne amintim câte ceva și să culegem roadele încălcării regulilor de vaccinare", a spus medicul infecționist.

În condițiile în care un număr foarte mare de cetățeni refuză să se vaccineze, răspândirea maladiei poate fi imprevizibilă.

„Nici un specialist nu poate prevedea care va fi evoluția situației. Dacă peste 95 la sută din populație este vaccinată, nu există șanse de declanșare a epidemiei. Dacă însă numărul celor vaccinați constituie sub 95 la sută, probabilitatea declanșării epidemiei crește", a spus epidemiologul.

Potrivit informației oferite de șeful Direcției Sănătate a municipiului Chișinău, Mihai Moldovanu, în Moldova, sunt vaccinate aproape 90% din populație.
Moldovanu a precizat că în ultimii zece ani în țară nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă printre localnici.

Toți bolnavii de rujeolă, foarte puțini, au contractat maladia peste hotare.

Ultima dată s-a întâmplat în anul 2014.

Atunci au fost înregistrate două cazuri. Ambele persoane s-au infectat în Rusia.

Tagurile:
pericol de declanșare, epidemie de rujeolă, boli infecțioase, vaccinare, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă, Galina Kiriakova, Republica Moldova, Republica Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei