03:00 15 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.06
  • RUB0.25
  • RON4.13
  • UAH0.61
gripă

Un băiat de 17 ani din Chișinău a murit din cauza gripei. Ce spun buneii adolescentului

© Sputnik / Виталий Белоусов
Medicină
Sa primesc un link scurt
21600

Un adolescent de 17 ani din Chișinău a decedat la spital din cauza gripei. Medicii spun că băiatul s-a adresat într-o stare foarte gravă după ajutor, când boala deja era într-o fază destul de avansată

CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. Un adolescent în vârstă de 17 ani, domiciliat temporar în Chișinău, a decedat din cauza gripei. Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Sănătății, decesul a survenit marți, 13 februarie.

Băiatul s-a adresat la Serviciul Medicină de Urgență, la data de 12 februarie. Medicii de la urgență au evaluat starea de sănătate a adolescentului ca extrem de gravă, cu semne de șoc toxico – bacterian și febră 38,3 de grade. 

epidemie de gripa
© Sputnik / Владимир Трефилов

Bolnavul a fost transportat în seara zilei de luni la Spitalul ”V.Ignatenco” cu diagnosticul: „Șoc toxi–infecțios, Bronhopneumonie bilaterală confluentă, Pleurezie exudativă fibrinoasă, Insuficiență respiratorie gr.IV, Cardiopatie toxico-infecțioasă, Insuficiența cardio-respiratorie, Insuficiență renală acută cu dereglarea funcției de excreție și filtrație, diasprimarea hemopoezei cu predominarea limfocitelor, Disfuncție intestinală, Gripă”.

Pacientul a fost luat urgent în zona de resuscitare, unde imediat au fost efectuate măsuri de reanimații cardio-respiratorie.

”În pofida tuturor măsurilor, starea copilului progresa spre agravare, creștea hipoxia tisulară, dereglări circulatorii pronunțate și la data de 13 februarie, ora 8.25 a fost stabilită moartea biologică”, anunță ministerul într-un comunicat de presă.

Buneii adolescentului au declarat că, în zilele de 8-9 februarie, bolnavul a avut tuse uscată, rară, dar a fost activ, la medic nu s-a adresat. La 12 februarie, dimineața, au apărut frisoane, slăbiciuni, febră până la 38,5 C.

De ce a murit copilul de patru luni din Soroca: Medicii vin cu detalii>>>

Rezultatul examenului virusologic la materialul biologic prelevat atestă prezența virusului gripal B. În cazul decesului se efectuează expertiza medico-legală.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atrage atenția la exigența sporita a cetățenilor în această perioadă, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea încăperilor de serviciu, de studii și la domiciliu. La apariția primelor simptome de răceală este necesar de a întreprinde următorii pași: adresarea imediată la medicul de familie, izolarea timpurie a bolnavului, utilizarea măștilor de protecție, dereticarea umedă cu folosirea dezinfectanților și alte măsuri recomandate de specialiști și administrarea tratamentului indicat de medic.

Tematic

Gripa a ajuns în Moldova: Câte cazuri au fost înregistrate
Peste 100 de cazuri de gripă, înregistrate săptămâna trecută, în Chișinău
Cum să supraviețuiești virusului gripal: sfaturile medicului
Tagurile:
Spitalul ”V.Ignatenco, adolescent de 17 ani, ministerul sanatatii, gripă, virus, vaccin, deces
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei